Suši je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuvanog pirinča, začinjeno sirćetom, koje se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom.
Suši koji se servira zamotan u listove sušene morske trave naziva se makizushi, dok se „paketići” prženog tofua punjeni suši rižom nazivaju inarizuši.
Pirinač može biti oljušten ili neoljušten. Uobičajeni sastojci su: kriške sirove ribe, morskih mekušaca ili rakova, a neke uobičajene verzije umesto toga sadrže kuvane sastojke ili su bez mesa. Poznati sastojak su i presovani i osušeni listovi crvenih algi, koji se koriste za umotavanje ostalih sastojaka. Prilozi obično uključuju ukiseljeni mladi đumbir, wasabi (japanski ren) i soja umak. Slično jelo je i sašimi od sirovih komada ribe, narezanih i posluženih bez riže...
Vrste sušija koje su popularne u japanskim restoranima na zapadu praktično su nepoznate u Japanu (i obrnuto).
Ukoliko volite suši, a volite i da eksperimentišete, predlažemo vam da isprobate mesni suši. Neki ga nazivaju „muši”, a recept je u nastavku…
Sastojci:
250g pršute, dve šolje pirinča (kuvanog), 1 šargarepa isečena na trake, 1 krastavac isečen na trake.
Priprema:
Stavite pršutu za osnovu. Poređajte dobro skuvan pirinač u jedan kraj, da može da se uvije. U sredinu postavite šargarepu i krastavac. Uvijte u rolat (da se dobro oformi u sredini). Pritiskajte ga dok se sastojci ne zalepe. Stavite na 15 minuta u zamrzivač (cilj je da se pršuta stegne). Izvadite i pažljivo secite oštrim nožem.