B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Mimoza - šarena i osvežavajuća salata

autor: Gomex | 20.04.2023
Mimoza - šarena i osvežavajuća salata

Kao i ruska salata, i mimoza je nastala u Rusiji, a naziv je dobila zbog rendanog žumanceta na vrhu koje podseća na istoimeni cvet. Upravo taj žuti sloj upućuje na kremastu eksploziju ukusa zbog koje je ova salata jedan od gotovo neizostavnih elemenata praznične trpeze. 

Mimoza salata kraljica prazničnih trpeza

U pitanju je salata koja se i kod nas najčešće sprema za proslave i praznike. Ove salate inače nema na jelovnicima restorana, a vrlo je popularna u našem narodu, jer su namirnice od kojih se pravi uvek prisutne u svakom domaćinstvu.

Priprema salate mimoza je vrlo jednostavna, a njen ukus i izgled uvek će privući pažnju gostiju. Može se reći da je to salata koja savršeno odgovara svima nama koji volimo osvežavajuće, šarene i ukusne obroke, čija pripremu ne iziskuje previše truda, a koji se mogu poslužiti u bilo kojoj, pa i svečanoj prilici.

Mimoza salata

Sastojci:
4 kuvana jajeta, 3 kuvana krompira (kuvati u ljusci i posoljenoj vodi), 1 kisela pavlaka (180g), 100g majoneza, 150g kuvane šunke ili pizza šunke, 120-150g kačkavalja (trapist ili neki drugi) i 10 kiselih krastavčića (kornišona).

Priprema:
Obarite tri krompira (sa ljuskom) u slanoj vodi. Kada je krompir skuvan, ostaviti ga da se ohladi, pa skinite ljusku. Skuvajte jaja, oljuštite ih i odvojite belanca od žumanca. U jednoj većoj šolji sjedinite pavlaku i majonez, kako biste dobili preliv sa kojim ćete premazati skoro svaki sloj salate. Veoma sitno izrendajte sve sastojke i ređajte sledećim redosledom: krompir, malo soli, preliv, šunka, preliv, kačkavalj, preliv, krastavci, preliv, belance, malo soli, žumance. Obavezno posolite krompir i belanca. Ostavite u frižideru i služite hladno.