Utvrditi poreklo jela koja danas čine srpsku kuhinju nije uvek lako. Vekovima su se na ovim prostorima preplitale različite kulture, a to se odražavalo i na pripremanje hrane…
Dolaskom Turaka, pojavile su se nove namirnice. Na tursku kuhinju uticale su arapska i persijska, a onda su oni, zajedno sa svojim tradicionalnim jelima, sve to doneli na srpsku trpezu. Tu se našla i musaka, ali i druga jela, kao što su npr. ćufte i pilav.
Na Vojvodinu je, s druge strane, bio posebno jak uticaj Autrougarske i odatle su nam stigli paprikaš, gulaš, rinflajš, ćušpajz i štrudla.
Musaka je jelo koje se odavno odomaćilo u našim kuhinjama (doduše, u obliku koji se značajno razlikuje od tradicionalne recepture). Tradicionalna varijanta musake je ona koja dolazi iz Grčke i Turske i priprema se sa patlidžanom, junetinom ili jagnjetinom.
Kod nas je najpopularnija kombinacija krompira i mlevenog mesa, a u nastavku se nalazi recept za još jednu od „varijacija na temu”. U pitanju je musaka sa suvim vratom.
Sastojci:
1.5kg krompira, 300g suvog vrata, 1l kiselog mleka, 200ml kisele pavlake, 3 manje glavice crnog luka, malo ulja, biljni začini i so (po ukusu), susam (za posipanje).
Priprema:
Krompir oljuštite, skuvajte i narežite na kolutove. Luk iseckajte i upržite na malo ulja. Pomešajte kiselu pavlaku i kiselo mleko, pa dodajte uprženi luk. Dve kašike ove smese stavite na dno vatrostalne posude i podmažite time. Postavite prvi red krompira i začinite. Preko poređajte suvi vrat. Zatim premažite smesom od kiselog mleka. Ponovite postupak i na kraju postavite red krompira i premažite ostatkom smese. Pospite susamom, pokrijte folijom i podesite rernu na 180 stepeni. Kada krompir omekša, potpuno sklonite foliju da se lepo zapeče. U poslednjem premazivanju možete dodati i jaje.