B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pariz Brest

autor: Gomex | 19.11.2020
Pariz Brest

Pariz Brest je još jedan fantastični desert koji dolazi iz francuske kuhinje. U pitanju je kolač koji se već dugo nalazi na listi omiljenih u ovoj zapadnoevropskoj zemlji, ali i šire. Pored toga, pravi se od preukusnih sastojaka i ima veoma zanimljivu priču…

Ovaj kolač je nastao početkom 20. veka, po narudžbi Pjera Gifara, novinara i osnivača jedne od najstarijih biciklističkih trka Pariz – Brest – Paris. Osmislio ga je Luis Duran, ne sluteći da će Pariz Brest postati jedan od najpoznatijih kolača širom sveta, kao ni da će steći status franscuskog klasika.

Kolač u obliku točka

Kolač se pravi od kuvanog testa u obliku kruga, što je svojevrsna paralela sa točkom za bicikl. Puni se “mousseline” kremom (poslastičarskim kremom sa dodatkom maslaca) i pastom od lešnika. Pariz Brest možete napraviti kao jedan veliki krug (tako se posluživao u samim počecima), ili kao zaseban manji kolač, što se pokazalo puno praktičnijim i lepšim za posluživanje.

Ovaj klasik morate probati bar jednom u životu. Kuvano testo i krem biće idealan spoj kada je u pitanju ovaj neponovljivi francuski klasik. Poigrajte se sa ukusima i dekoracijom, pa uživajte u stvarno dobrom kolaču za posebne prilike.

Pariz Brest - Recept

Sastojci za testo:

250ml vode, 100ml ulja, ¼ kašičice soli, ¼ kašičice šećera, 200g brašna, 4 jajeta, listići badema

Sastojci za krem:

300ml slatke pavlake, ½ kašičice kakaa , maline (ili voće po izboru) 

Priprema testa:

U šerpu sipajte vodu, ulje, so i šećer, pa ostavite da provri. Skloniti sa vatre, dodajte brašno i mešajte dok ne počne da se odvaja od posude. Sklonite sa strane i ostavite da se ohladi. U prohlađenu smesu treba da dodajete jedno po jedno jaje, muteći sve dok se jaje ne poveže sa testom. Smesu sipajte u dresir-džak sa zvezdastim nastavkom. Na papiru za pečenje formirajte krugove (dva puta istisnite masu, jedan krug do drugog, a treći put testo istisnite odozgo po sredini tj. po sastavu dva donja sloja), ostavljajući dovoljno prostora između testa. Testo pospite listićima badema. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta. Nikako ne otvarajte rernu tokom pečenja. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi.

Priprema krema:

Dobro ohlađenu slatku pavlaku penasto umutite. Podelite na dva dela, pa u jednu polovinu dodajte prosejan kakao i promešajte. Na kraju, ohlađeno testo presecite na pola, naizmenično filujte i dodajte voće. Preklopite drugom polovinom testa i pospite šećerom u prahu, pa poslužite.