B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Pasta Italijana

autor: Gomex | 03.12.2020
Pasta Italijana

Ključ italijanskih testenina je svakako u jednostavnosti, a kod svih jednostavnih jela najbitniji je odabir sastojaka. Italijanski kuvari savetuju da se koristi integralna pasta u kombinaciji sa sezonskim namirnicama.

Stanovnici Apeninskog poluostrva testenine uglavnom jedu bez sosa, prelivene samo maslinovim uljem i posute parmezanom, dok se pekorino takođe smatra odličnim izborom. Ukoliko ponestane sira, kao zamena se koriste naseckani bademi i bilje - uvek ono najsvežije. Korisno je imati i sušeni paradajz, jer on u trenutku transformiše ukus testenine.

“Al dente” pasta 

Jedna od najpopularnijih u Italiji je “Al dente” pasta. Doslovno značenje tog izraza je “kuvano do tačke da može da se pregrize”. U suprotnom biste dobili previše tvrdu ili prekuvanu pastu koja se rastapa u ustima. Najbolji način da ocenite je li testenina spremna jeste da je probate pre vremena označenog na pakovanju. Ukratko, ne verujte uvek onom što piše, jer vreme kuvanja zavisi od mnogih faktora, kao što su kvalitet vode, spoljna temperatura, itd…

Pasta Italijana

Sastojci:

450g testenine, 10-ak listova bosiljka, 300ml pavlake za kuvanje, 200ml svežeg mleka, 200g gorgonzole, 60g topljenog sira, 150g krem sira, 1 struk praziluka, 1 do 2 čena belog luka, 1 manji paradajz, 200g šunke (ili dimljeno meso po izboru), 50ml maslinovog ulja, so, beli biber, čeri paradajz i listovi svežeg bosiljka za dekoraciju

Priprema:

Prvo spremite sos, i to tako što veoma sitno iseckate praziluk i propržite u maslinovom ulju da omekša. Zatim dodajete izrendan beli luk i paradajz, mešate 2 minuta, pa stavite šunku isečenu na sitne parčiće. Potom sipajte pavlaku i mleko, a čim provri stavite sve sireve - prvo gorgonzolu (mešajte dok se ne rastopi), nakon toga krem sir i na kraju topljeni sir. Kuvajte 5 minuta na tihoj vatri, mešajte periodično dok se sirevi potpuno ne rastope i dok se ne dobije homogena smesa srednje gustine. Začinite solju i biberom… Pripremite testeninu prema uputstvu za upotrebu i kad bude gotova obilno je pospite hladnom vodom i procedite. Neposredno pre serviranja iseckajte bosiljak i stavite u gotov sos. Po želji možete pomešati testeninu sa sosom, a možete servirati posebno, tako što svako sipa količinu po želji. Svaku porciju dekorišite čeri paradajzom i listovima svežeg bosiljka, za još svežine i mirisa.