B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Posna pita od kupusa

autor: Gomex | 05.01.2023
Posna pita od kupusa

Pita od kiselog kupusa, koja se tradicionalno naziva i kupusara ili kupusnik, nezaobilazan je specijalitet Badnje trpeze u mnogim krajevima Srbije.

Danas se najčešće sprema od gotovih kora za pitu, dok je u ne tako davna vremena razvijanje kora bilo sastavni deo procesa pripreme.

Posna pita od kupusa - nezaobilazni specijalitet Badnje trpeze

U domovima na jugu Srbije, pita sa kupusom je neizostavna na posnoj trpezi, a čak i ako je neko preskoči tokom posta, to se nikako ne dešava za Badnje veče. U nekim kućama, kupusnik je ujedno i česnica u koju se prilikom mešenja stavlja novčić. Po starom verovanju, ukućanin koji pronađe novčić u svom parčetu imaće najviše sreće u godini koja predstoji.

Posna pita od kupusa

Sastojci:
500 grama kora za pitu, 1 veća glavica kiselog kupusa, 1 struk praziluka, so, biber  ioko 100 mililitara mešavine ulja i kisele vode.

Priprema:
Glavicu kiselog kupusa operite, da ne bude prekiseo, pa isecite na rezance. Možete ga potom samleti na mašini za meso, ukoliko želite da bude sitniji. Kupus iscedite između dlanova što više možete. Sitno iseckani praziluk propržite na malo ulja, pa dodajte oceđeni kupus, promešajte i dinstajte na tihoj vatri. Po potrebi vrlo malo dosolite, pošto je kupus dovoljno slan i pobiberite po ukusu. Promešajte i sklonite sa ringle. 
Raširite jednu koru i poprskajte je mešavinom ulja i kisele vode. Preklopite drugom korom i po sredini rasporedite kupus. Preklopite obe strane do sredine, s tim da se ne preklapaju već samo dodiruju i urolajte kore. Poređajte u papirom obloženi pleh. Tako uradite i sa preostalim korama. Poprskajte ih odozgo preostalom mešavinom ulja i vode i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumeni odozgo.Izrezane delove postavite po površini. Tortu možete staviti u frižider do služenja kada je vreme za posipanje šećerom u prahu.