B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pržene papaline

autor: Gomex | 28.07.2022
Pržene papaline

Jedan od glavnih sastojaka mediteranske kuhinje je riba koja uspešno zamenjuje meso i proizvode od mesa. Ovu kuhinju vole gotovo svi. Čak i najveći „mesožderi” vole da naprave poneki izlet u mediteransku kuhinju, koju karakteriše bogatstvo aroma i boja na tanjiru.

Delicije pripremljenje po mediteranskoj recepturi vrlo su zdrave, jer se jela pripremaju na biljnom ulju, posebno maslinovom. Pored toga, tu su i plodovi mora, aromatsko i začinsko bilje (poput origana, ruzmarina, bosiljka, majčine dušice)... Neizostavno je i voće i povrće, kao i beli i crveni luk, ali i crno vino koje se, u umerenim količinama, pije prilikom svakog obroka. 

Istraživanja su potvrdila tezu da mediteranska ishrana produžuje životni vek. Za ovu kuhinju vrlo je važna piramida namirnica poređanih po važnosti konzumiranja. Dno ili bazu piramide zauzimaju složeni ugljeni hidrati (celovite žitarice, integralna testenina, riža, soja), iznad su vrlo važne i preporučljive namirnice poput voća i povrća, gornji slojevi se nastavljaju ribom, a na samom vrhu piramide nalaze se slatkiši i masnoće životinjskog porekla… Za pripremu mediteranskih poslastica, umesto šećera se koristi med i većina kolača se sprema od voća.

Sastojci: 500g papalina, 100g prezli, 100g kukuruznog brašna, so, biber, beli luk u prahu, ulje za prženje

Priprema: Papaline operite i posušite upijajućim papirom. Pomešajte prezle i kukuruzno brašno, pa stavite papaline u tu smesu i dobro ih uvaljajte. Pržite ribu u vrućem ulju dok ne dobije zlatnu boju. Pržene papaline stavite na upijajući papir i (dok su još vruće) pospite ih smesom od soli, bibera i belog luka u prahu. Položite papaline na tanjir i servirajte uz prilog po želji. Odlično idu uz kriške limuna, kuvani krompir, krompir salatu, pomfrit, blitvu...