Kulinarska razmena je igrala ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji jedemo i pripremamo hranu. Ona je definitivno most koji povezuje različite kulture, tradicije i ukuse širom sveta.
Migracije, trgovina i putovanja doneli su različite sastojke, tehnike i recepte u nove oblasti... Azijski začini su postali sastavni deo latinoameričke kuhinje, a slično tome, italijanska pasta se uklopila u japanska jela, te je npr. ramen, japanska supa sa rezancima, dobila brojne nove varijacije. Ovaj spoj različitih kulinarskih tradicija rezultirao je raznovrsnim jelima koja često postaju pravi specijaliteti.
Danas je svakako prednost to što imamo lakši pristup sastojcima i proizvodima iz različitih delova sveta. Možemo uživati u egzotičnim sastojcima poput kokosovog mleka iz Azije, avokada iz Meksika ili začina sa Bliskog istoka, bez napuštanja svog grada. Ova dostupnost nam omogućava da eksperimentišemo i stvaramo autentične internacionalne recepte.
Sastojci:
450g krompira, 4 šargarepe, 2 jajeta, 20 maslina, 400g graška, 200g tunjevine iz konzerve, 300g majoneza, so i začini po ukusu.
Priprema:
U posoljenoj vodi skuvajte krompir, grašak i šargarepu. Skuvano povrće ohladite i isecite na kockice. Dodajte iseckana kuvana jaja. Sve sastojke za rusku salatu stavite u veliku posudu. Dodajte oceđenu tunjevinu, da se sastojci lakše izmešaju. Masline isecite na kolutiće, pa posolite. Dodajte majonez i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno, dodajte još soli. Poklopite i stavite u frižider na nekoliko sati.