B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sangrija kolač

autor: Gomex | 29.06.2023
Sangrija kolač

Sa svojim bogatim ukusom i živopisnom bojom, sangrija je postala sinonim za letnju zabavu i uživanje. Ovo popularno piće poreklom je iz Španije, gde je postalo pravi simbol nacionalne kulture.

Istorija Sangrije

Ime „sangrija” potiče od španske reči „sangre”, što znači krv, na koju podseća njena boja, koja se postiže mešanjem crnog vina, svežeg voća i drugih sastojaka.

Zanimljiva činjenica o sangriji je da je prvobitno nastala kao način da se „ožive” starija i oksidirana vina. 

Mešanje vina sa voćem, šećerom i začinima bila je savršena kombinacija koja bi sakrila neželjene arome i ukuse. Vremenom, sangrija je postala popularna i kao samostalno piće, sa bezbroj varijacija koje odražavaju različite regionalne ukuse.

Sangrija kolač

Sastojci:
100g krušaka, 100g breskve ili nektarine, 100g jagoda, 100g trešanja, 280g šećera, 225g maslaca, 1 narandža, 150ml sangrije, 225g brašna, 100g mlevenih badema, 1 kašičica praška za pecivo, 3 jajeta, 50ml likera od narandže, 1 kašika šećera u prahu; Za ukrašavanje: 1 mala narandža, 1 limun, šaka jagoda (po želji), šaka trešanja (po želji)

Priprema:
Oljuštene i iseckane kruške, breskve, jagode i višnje ubacite u posudu, pa preko njih sipajte 50g šećera. Promešajte, a zatim ostavite na 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 stepeni, pa papirom za pečenje obložite okrugli kalup za torte (od 23cm). Preostali šećer, maslac, koricu narandže i 100ml sangrije sipajte u veliku posudu i mutite mikserom dok se dobro ne sjedini. Dodajte brašno, bademe, prašak za pecivo i jaja, pa opet uključite mikser, kako bi postalo glatko. Dodajte pola naseckanog voća i kašiku tečnosti iz posude i lagano promešajte da se sjedini. Smesu stavite u pripremljeni pleh i izravnajte. Pecite 60-75 minuta, dok ne naraste i ne postane zlatno. Pokrijte folijom ako vam se čini da će zagoreti. Kad se kolač prohladi, zagrevajte preostalu sangriju i liker od narandže, zajedno sa šećerom u prahu, dok se ne otopi. Pojačajte vatru i kuvajte kratko, dok masa ne postane sirupasta. Preokrenite tortu i naslažite ostatak voća na vrh, a zatim prelijte gaziranim sirupom. Ako želite, ukrasite kriškama narandže i limuna, zajedno sa dodatnim jagodama i trešnjama. Poslužite sa kremom ili sladoledom od vanile.