B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Šarlote

autor: Gomex | 22.10.2020
Šarlote

U jednoj od scena iz filma Serđa Leonea “Once Upon a Time in America” (Bilo jednom u Americi), mali Petsi kupuje “Charlotte Russe” za svoju simpatiju Pegi. Dok čeka da se ona okupa, dečak odmotava papir i jede prvo šlag, onda trešnju, pa biskvit… Na kraju zgužva papir i sakrije ga u džep.

Ruska šarlota ili šarlota od jabuka

Obično sastavljene od piškota, krema i voća, šarlote mogu biti pečene ili nepečene. Postoji nekoliko različitih recepata koji su postali veoma popularni, ali dva najpoznatija su zasigurno “Charlotta Russe” (ruska šarlota) i “Charlotte de pommes” - šarlota od jabuka.

U drugoj varijanti se, umesto piškota i biskvita, za oblaganje koristi hleb natopljen ili namazan maslacem. U sredinu se stavlja pire od jabuka koje se prethodno krčkaju na maslacu sa šećerom, a ponekad i sa cimetom i rumom. Francuzi se ne daju pokolebati oko podatka da se radi o njihovom desertu, ali se Englezi ne slažu, jer smatraju da je u pitanju kolač koji je nastao u čast engleske kraljice Šarlote (1744 – 1818).

Tačnu priliku kada je ova poslastica iznesena na sto ne možemo znati, ali se gotovo svi slažu da joj je naziv dodeljen u čast žene koja se tako zvala.

Recept za Šarlote

Sastojci:

6 jaja, 250g putera, 150g šećera u prahu, 6 kašika kristal šećera, 200g čokolade za kuvanje, 2dl mleka, 100ml slatke pavlake za dekorisanje, 2 kašike seckanih oraha za posipanje, 1 veliko pakovanje piškota

Priprema:

Spremite kalup sa štipaljkom prečnika 20cm. Ivice obložite papirom za pečenje. Žumanca umutite penasto sa kristal šećerom, pa ih kuvajte na pari. Dodajte lomljenu čokoladu i kuvajte da se čokolada otopi. Dok se hladi, mikserom penasto umutite puter sa šećerom u prahu i sjedinite sa ohlađenim jajima i čokoladom. Penasto umutite belanca, pa ih iz više puta dodajte prethodnoj smesi, mešajući. Piškote umočite u mleko (samo sa strane gde nema šećera). Ređajte ih cele, prvo po ivicama kalupa, a onda dole, da se prekrije dno. Sipajte čololadnu smesu unutar kalupa, pa ceo kalup prekrijte prozirnom folijom i stavite u frižider. Narednog dana, skinite obruč kalupa i pek-papir. Ukrasite po želji.