B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Seoska čorba od kupusa

autor: Gomex | 19.01.2023
Seoska čorba od kupusa

Kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se koristi već više od 2000 godina. Veruje se da je prvobitno nastalo zbog potrebe za skladištenjem kupusa tokom zime, kada je povrće kao izvor vitamina bilo teško dostupno.

Istorija kiselog kupusa

Istorija kiselog kupusa vodi nas u drevnu Kinu, gde se on koristio kao začin i lek. Kineski trgovci su ga prenosili u Koreju, Japan i druge delove Azije. Takođe se kiseli kupus koristio i u rimskoj kuhinji, ali i u kuhinji naroda koji su živeli na područjima gde se kupus uzgajao, poput Evrope i Srednjeg istoka.

Najpoznatije azijsko jelo od kiselog kupusa je „kimchi“ u kom se, osim kupusa, nalaze i crni i beli luk, paprika i drugi začini, koji u kombinaciji čine izuzetno ukusan prilog. Jedno od svetski najpoznatijih jela od kiselog kupusa svakako je sauerkraut, koji se pojavio u Nemačkoj u 16. veku.

To je zapravo kiseli kupus koji se takođe najčešće koristi kao prilog za meso (posebno za kobasice). Nemački iseljenici su ga u 18. veku odneli u Sjedinjene Države, što je bio glavni faktor za rasprostranjenost kiselog kupusa u Americi, gde je to sada redovan sastojak čuvenog „Reuben” sendviča, koji sadrži hladno meso pastrmke, kiseli kupus, majonez, senf i sir na tostiranom hlebu. Najbolji primer za jelo od kiselog kupusa kod nas je svakako sarma, koja gotovo da je postala simbol novogodišnje trpeze… 

Kiseli kupus u kulinarstvu

U kulinarstvu, kiseli kupus se koristi kao prilog ili kao sastojak u mnogim jelima. To je izvrstan izvor vitamina C, vitamina K, folne kiseline i antioksidanasa. Kiseli kupus se često koristi kao zdrava i ukusna alternativa za konzerviranu hranu, a takođe se koristi u ishrani za smanjenje rizika od srčanih bolesti, poboljšanje imuniteta, te smanjivanje kancerogenosti.

Seoska čorba od kupusa

Sastojci:
manja glavica kiselog kupusa, struk praziluka, 1 šolja pirinča, glavica crnog luka, 2 kašike kiselog mleka, 1 jaje i 1 šolja ulja.

Priprema:
Izdinstajte crni luk na vodi i ulju. Glavicu kupusa isecite na sitno i pržite sa isečenim prazilukom dok ne porumeni. Nakon toga sipajte u vrelu vodu i ostavite da vri na tihoj vatri, dodajte pirinač i začinite solju. Kiselo mleko umutite sa žumancetom i sipajte u šerpu uz neprestano mešanje.Čorba može da se začini čubrom, lovorovim listom ili čenovima belog luka. Servirajte sa kašikom pavlake u svakom tanjiru.