Za pripremu italijanskih specijaliteta koristi se zaista veliki broj najraznovrsnijih sastojaka, ali neke od njih svakako možemo izdvojiti kao najpopularnije…
Na severu Italije, najčešći sastojci su riba (bakalar), krompir, pirinač, kukuruz, kobasice, svinjetina i različite vrste sireva. Jela sačinjena od testenine i paradajza su rasprostranjena po čitavoj zemlji, a Italijanima je veoma bitno da sastojci za pripremu budu sveži i začinjeni.
Ligurijska kuhinja uključuje nekoliko vrsta jela od ribe i plodova mora, bosiljak (koga ima u pestu) i veoma su česti orasi i maslinovo ulje. U Emilija-Romanja regiji, uobičajeni sastojci obuhvataju šunku, kobasice, različite vrste salama, tartufe, žitarice, parmezan i paradajz (bolonjeze sos ili ragu). Tradicionalna kuhinja centralne Italije koristi sastojke poput paradajza, sve vrste mesa, ribu i sir.
U Toskani, testenina se tradicionalno servira sa sosom od mesa (uključujući meso divljači). Na kraju, u južnoj Italiji, uglavnom se koristi paradajz – svež ili kuvan kao sos, paprika, masline i maslinovo ulje, beli luk, artičoke, pomorandže, rikota sir, plavi patlidžan, tikvice, određene vrste ribe (sardele, sardine i tune) i kapar koji predstavlja sastavni deo domaće kuhinje.
Sastojci:
400g špageta, 300g brokolija, 2 čena belog luka, 250g slanine, 200ml pavlake za kuvanje, so i biber (po ukusu), dve kašike ulja
Priprema:
Špagete stavite da se kuvaju u šerpi sa posoljenom vodom. Za to vreme spremite sos. U drugoj šerpi zagrejte vodu sa malo soli. Brokoli operite i podelite na pupoljke. Potopite ga u vrelu vodu na pet minuta. Izvadite ga i prebacite u posudu sa ledenom vodom, da ne izgubi boju. U tiganju zagrejte ulje i u njemu zapržite čenove belog luka isečene na kriške. U beli luk se dodaje slanina, prethodno isečena na parčiće srednje veličine. Potom dodajte brokoli i pavlaku. Sos začinite solju i biberom, pa ostavite da se krčka još oko pet minuta. Oceđeni špageti se stavljaju u tanjir i serviraju se sa gotovim sosom.