B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Stišnjena šunka

autor: Gomex | 08.09.2022
Stišnjena šunka

Jedan od procesa koji je obeležio i oplemenio razvoj ljudske civilizacije je salamurenje mesa. Da nije valjao, zasigurno ne bi toliko bio na ceni do dana današnjeg. Barena šunka se smatra delikatesom u mnogim nacionalnim kuhinjama.

Šta je salamurenje?

Salamurenje je proces konzerviranja hrane, tj. mesa i ribe koje se koristilo od praistorije, zbog čega je so oduvek bila izuzetno cenjena. Stari Grci i Rimljani usoljavali su meso, a postoje mnogi antički izvori koji pominju usoljavanje mesa. Usoljeni svinjski butovi su se prvo držali u zemljanim posudama 12 dana, a za to vreme su se povremeno okretali.

Stišnjena šunka - vrhunski delikates

Sledeći korak u razvoju šunke kao delikatesa je barenje i sabijanje u kalupe, što nam je iznedrilo stišnjenu šunku kao vrhinski delikates. Ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je prvi počeo, ali španska i italijanska barena šunka je na ceni svuda u svetu.

Kiš sa stišnjenom šunkom i spanaćem

Sastojci:
300 g brašna, 150 g putera, 2 jajeta, 2 kašike vode, kašičica kima, 200 g spanaća, 200 g stišnjene šunke, 1 čen belog luka, po ukusu so i biber i maslinovo ulje, 2 dl belog vina i pavlaka.

Priprema:
Umutite puter, brašno, kim, jaja, vodu i so dok ne dobijete kompaktnu masu. Ostavite u frižideru da odstoji pola sata. Na malo putera prodinstajte seckani beli luk, kockice stišnjene šunke i promešajte. Ubacite spanać i prodinstajte. Sipajte belo vino i ukrčkajte. Na kraju sipajte kiselu pavlaku, so i biber i sve sjedinite. Testo izvadite iz frižidera i rasporedite po činiji za pečenje. Stavite koru u rernu da se peče 20 minuta na 200 stepeni. Kada je kora zapečena sipate nadev i pecite još 15 minuta na istoj temperaturi.