B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Sultan oblanda

autor: Gomex | 16.11.2023
Sultan oblanda

Od slatkih zalogaja na dvorskim banketima do omiljenih slatkiša u savremenim domovima, oblande su se provlačile kroz istoriju kao simbol trenutaka uživanja i kulinarske tradicije.

Istorija oblandi

Prvi tragovi ovog poslastičarskog čuda datiraju iz drevnog Egipta, gde su se oblande pravile od tankih slojeva meda i pirinčanog testa. Jednostavna i ukusna poslastica brzo je osvojila srca ljudi širom Mediterana, šireći se do antičkog Rima.

U srednjem veku, oblande su postale omiljeni zalogaj na dvorskim banketima i aristokratskim zabavama širom Evrope. Najfiniji kuvari tog vremena su ih pripremali sa različitim nadevima, uključujući orahe, med, suvo voće i začine...

Tokom 19. veka, proizvodnja oblandi se modernizovala zahvaljujući razvoju industrije i inovacijama...

Sultan oblanda

Sastojci:
2 lista velike oblande, 500g šećera, 250g margarina ili maslaca, 3 jajeta, 200g suvog grožđa, 200g seckanih oraha, 300g mlevenog keksa, 100g čokolade i 3 kašike ulja.

Priprema:
U veću šerpu stavite 300g šećera koji ćete otopiti na laganoj vatri. Za to vreme ulupajte jaja sa ostatkom šećera, a maslac isecite na kockice i dodajte u otopljeni šećer. Mešajte dok se maslac skroz ne sjedini sa šećerom. Polako sipajte smesu sa jajima i kuvajte mešajući dok ne provri i dobije karamel boju. Sklonite sa ringle, pa dodajte orahe, suvo grožđe i keks. Ostavite oko 15 minuta da se fil prohladi. Potom, na oblandu nanesite masu i ravnomerno razmažite. Poklopite hrapavom stranom druge oblande i stavite preko nešto teško. Ostavite da se ohladi, a za to vreme napravite čokoladnu glazuru. U šerpicu dodajte ulje i izlomljenu čokoladu. Otopite na umerenoj vatri. Kada se glazura prohladi, ravnomerno je nanesite preko oblande.