B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Svetska uskršnja trpeza

autor: Gomex | 14.04.2022
Svetska uskršnja trpeza

Proputujmo na kratko svetom saznajući po nešto o lokalnim specijalitetima.

Gabana (Italija)

Za vreme uskršnjih praznika, u Italiji se tradicionalno priprema gabana. Ovaj slatki hleb ispunjen orasima, suvim grožđem, čokoladom i slatkim vinom potiče iz Venecije. 

Jagnjetina (Francuska)

Za mnoge porodice u Francuskoj, jagnjetina se služi kao glavno jelo za Uskrs. U sastav ulaze sirevi, kvalitetno vino i najfinija čokolada koja se služi kao desert.

Tsoureki (Grčka)

Grčki Uskrs nije potpun bez slatkog hleb-kolača sa crvenim jajetom koje je, kao dekoraija, ušuškano u sredinu. Tsoureki se obično priprema kao deo svečane trpeze za Uskrs.

Hornazo (Španija)

Hornazo je tipično jelo iz Salamanke u Španiji. To je punjeni hleb i često se jede na “Lunes de Aguas” - festivalu koji se tradicionalno održava na uskršnji ponedeljak. Recept je u nastavku.

Hornazo

Sastojci: 
500g brašna, 125ml vode, 125g mleka, 35g svežeg kvasca, 1 kašičica soli, 200g mlevenog mesa (pola goveđeg, pola svinjskog), 200g kobasica, 4 kuvana jajeta, 1 čen belog luka, 1 kašika seckanog peršuna, 1 jaje, 1 kašika maslinovog ulja.

Priprema:
U mlakom mleku rastvorite kvasac. Od ostalih sastojaka napravite glatko testo za hleb. Ostavite najmanje 90 minuta, da naraste pod vlažnom, toplom krpom. U međuvremenu, pripremite luk. Sve sitno iseckajte i pomešajte sa mlevenim mesom, peršunom i jajetom da dobijete fil. Jaja skuvajte tvrdo i oljuštite ih. Razvucite testo na veličinu roštilj tiganja. Ostavite manju lopticu sa strane za ukrase. Stavite fil na testo i poređajte preko kobasice i kuvana jaja. Ivice testa premažite umućenim jajetom i preklopite na pola. Ostavite da se diže 30 minuta. U međuvremenu razvucite preostalo testo i isecite ukrasne oblike za dekoraciju. Napravite malu rupu u hlebu i formirajte mali “dimnjak” od aluminijumske folije. Ovo će omogućiti da vazduh izađe tokom pečenja. Hleb ukrasite oblicima od testa. Premažite hleb razmućenim jajetom i pecite 45 minuta, na 150 stepeni.