B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tart - jelo sa istorijom

autor: Gomex | 30.03.2023
Tart - jelo sa istorijom

Kada pomislite na tart, verovatno se prvo setite francuskog deserta koji je prepoznatljiv po slojevima voća i krema u hrskavom testu. Međutim, istorija ovog jela seže mnogo dalje u prošlost, sve do srednjeg veka…

Kako je nastao tart

Prvi tart sastojao se od testa i raznih nadeva, a služio se na kraljevskim banketima i gozbama. Tada se ovo jelo pravilo od raznih vrsta mesa, ribe i povrća, a testo je bilo teško i prilično neukusno. Tokom vremena, tart se razvijao i evoluirao. U 16. veku, pojavili su se prvi slatki tartovi sa voćnim punjenjem, a u 19. veku tart je dobio svoj prepoznatljiv izgled i ukus koji poznajemo danas. Francuski kuvar Antonin Karem je tada unapredio tart tako što je testo napravio tanjim i ukusnijim.

Danas je tart jedno od najpopularnijih jela francuske kuhinje i ima mnogo varijacija širom sveta. Možete ga pronaći sa raznim vrstama voća, kao i sa punjenjem od povrća, mesa i sireva.

Tart

Sastojci za kalup prečnika 26 cm:
200g graška, 100g suvog svinjskog vrata, 100g feta sira, 3 jajeta, 250ml pavlake za kuvanje, 1 list lisnatog testa, so, biber, malo suvog origana i malo suvog bosiljka.

Priprema:
Lisnato testo rastanjite i obložite kalup za tart koji ste prethodno premazali sa malo putera. Jaja pomešajte sa pavlakom i začinima, a suvi vrat iseckajte na kockice. Zamrznuti grašak sipajte u vrelu vodu i ostavite kratko da se odledi. Na dno testa za tart stavite seckani vrat, grašak i izmrvite feta sir. Potom prelijte pripremljenom mešavinom pavlake i jaja. Stavite u rernu da se peče na 180 stepeni oko 40-50 minuta tj. dok fino ne porumeni. Izvadite iz rerne, sačekajte da se prohladi, pa servirajte.