B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Testenina Aglio e olio

autor: Gomex | 21.01.2021
Testenina Aglio e olio

Kao što i samo italijansko ime govori, ova testenina pravi se sa belim lukom (aglio) i uljem (olio). Recept potiče iz Napulja i vrlo je popularan širom sveta.

Ovaj bezvremenski italijanski klasik jedan je od glavnih specijaliteta “cucina povere” - tradicionalne italijanske kuhinje u seljačkom stilu, koja sa veoma malo sastojaka pruža vrhunske ukuse.

Italijski klasik vrhunskog ukusa!

Iako se zvanično ime ovog jednostavnog jela doslovno prevodi kao “špageti, beli luk i ulje” – sastojak koji dodaje pikantan ukus i suptilnu toplinu je sitna crvena čili papričica, na italijanskom jeziku poznata kao “peperoncino rosso” ili “diavolillo” (mali đavo), kako se od milja naziva u nekim delovima Italije.

Postoje podaci da ovaj recept za testeninu potiče iz susednih regija Abruzzo i Campania, ali Italijanska akademija kuhinje službeno je navela “Aglio e olio” kao tipično jelo pokrajine Lacio. Recept za umak ima nekoliko varijacija, ali sve verzije uključuju maslinovo ulje, beli luk i sir. Tradicionalno se poslužuje uz dugu testeninu kao što su špageti.

Kada spremate jelo sa minimalnim brojem sastojaka (kao što je ovde slučaj), odaberite one kvalitetne koji će vaš običan ručak pretvoriti u praznik uživanja!

Testenina Aglio e olio

Sastojci: 

300g špageta, 100ml maslinovog ulja, 8 čenova belog luka, 1 ljuta paprika, bosiljak (po ukusu), so (po ukusu)

Priprema:

Beli luk i ljutu papriku isecite na sitne komade, a zatim ih ispržite na maslinovom ulju. Kada beli luk promeni boju, izvadite ga sa rešetkastom kašikom. Dodajte bosiljak i so po ukusu. Skuvajte špagete i servirajte sa sosom.