Francuska kuhinja nas obično asocira na raskošne sireve, vrhunska vina i izvrsne deserte. Međutim, malo je poznato da ova zemlja ima bogatu tradiciju testenina, savršeno ukomponovanih u njihovu kulinarsku baštinu.
Tokom 16. veka, kada je katalonski kuvar, Matijas Šajr, uveo ovaj italijanski specijalitet u francusku kuhinju, ljudi su to oberučke prihvatili i počeli sa prilagođavanjem svom ukusu i stilu kuvanja. Bilo je to vreme eksperimentisanja sa različitim vrstama testenine i kombinacijama sastojaka…
Danas je testenina u Francuskoj često obogaćena dodacima koji joj daju jedinstvenu notu ukusa. Od klasičnih bešamel i alfredo sosova do bogatih preliva od pečuraka, šafrana ili morskih plodova. Kuvari u ovoj zemlji često dodaju komadiće pečenog pilećeg mesa, kozjeg sira ili slanine, kako bi obrok bio još ukusniji, a čuvena kombinacija mesa i testenine pruža bogatstvo aroma i tekstura, stvarajući savršenu ravnotežu.
Sastojci:
500g testenine po izboru, 200g šampinjona, 250g šunke ili pršute, 4 trougla topljenog sira, 2 jajeta, 1 glavica crnog luka, 300ml pavlake za kuvanje, 1dl belog vina, so, biber, origano i2 kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Na maslinovom ulju propržite luk. Zatim dodajte naseckane šampinjone i dinstajte 5 minuta. Nakon toga, ubacite i šunku (ili pršutu) naseckanu na kockice i dinstajte još 2-3 minuta. Ulijte vino i 1 dl vode, pa kuvajte na laganoj vatri, dok voda ne ispari. Dodajte pavlaku za kuvanje, trougliće topljenog sira, kao i jaja i začine. Kuvajte još 7-8 minuta. Sadržaj šerpe sipajte preko prethodno skuvane testenine.Preostali krem koristite tako što ćete ga premazati po bočnim stranama torte, sve dok cela torta ne bude prekrivena tankim slojem fila. Pritisnite bočne stranice torte Kit Kat čokoladicama. Torta se odozgo može napuniti svežim jagodama…