B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tirolske knedle

autor: Gomex | 02.03.2023
Tirolske knedle

Tirolske knedle su jedno od najpoznatijih jela iz istoimene regije, koja se nalazi u zapadnom delu Austrije, ali se proteže i na delove Italije i Nemačke. Karakteristično je po obliku i sastojcima, dok odražava i kulturu i tradiciju ovog područja.

Tirolske knedle kao prilog ili dodatak supi

Priča o nastanku tirolskih knedli ne može se vezati samo uz današnji Tirol, iako od 16. veka postoje zapisi u tadašnjem kuvaru. 

Ipak, one su bile poznate u Italiji 400 godina ranije, a koliko su ukusne govori činjenica da su i do danas ostale veoma popularne. Tirolske knedle su izvanredan prilog uz kiseli kupus, svinjetinu, biftek, gulaš, a ako su sitnije, odličan su dodatak začinjenoj, vrućoj, goveđoj supi

Tirolske knedle

Sastojci:
2-3 zemičke, 250ml mleka, 3 jajeta, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice bibera, 1/2 kašičice muskatnog oraščića, 100g maslaca, 1 crni luk, 1 češanj belog luka, 500g kiselog kupusa, 250ml goveđe supe, 1 kašika brašna, 2 kašike kisele pavlake i 2 kašike naseckanog peršuna.

Priprema:
U veću posudu stavite izmrvljene zemičke i prelijte mlekom. Ostavite da se natope. U drugoj posudi pomešajte jaja, so, biber i muskatni oraščić. Kad se smesa iz prve posude dovoljno natopi, dodajte sadržinu druge posude i dobro promešajte. Dobijenu smesu oblikujte u kuglice veličine 4-5 cm. Sada je vreme da pripremite umak. U velikom tiganju rastopite maslac. Dodajte crni i beli luk, pa ih pržite dok ne omekšaju. Dodajte kiseli kupus i supu. Kuvajte dok kupus ne omekša. U posebnoj posudi pomešajte brašno sa kiselom pavlakom, te dodajte smesu u tiganj sa kupusom. Mešajte dok se umak ne zgusne. U međuvremenu, kuvajte knedle u goveđoj supi dok ne isplivaju na površinu, otprilike 10-12 minuta. Kad su knedle kuvane, ocedite ih i stavite u tiganj sa kupusom. Lagano promešajte kako bi se knedle prekrile umakom. Ukrasite jelo naseckanim peršunom.