B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Torta od palačinki

autor: Gomex | 16.02.2023
Torta od palačinki

17. februara tradicionalno se obeležava svetski dan palačinki, mnogima omiljenog jela koje svako može prilagoditi svom ukusu dodavanjem sastojaka „po sopstvenoj meri”. 

Kratka istorija palačinki

Prvu palačinku navodno je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umesio vodu, jaja i brašno, kako bi nahranio mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu - ploča. Ispostavilo se da je reč o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega...

Legenda kaže da je Napoleon tokom jednog od svojih pohoda proveo čitavu noć u gostionici koja je servirala palačinke. Impresioniran njihovim ukusom, naredio je svojim kuvarima da ih spremaju za svaki njegov doručak. Od tada su palačinke postale popularne među francuskom vojskom i recept se brzo proširio po Evropi. Iz tog vremena datira i izraz „Palačinka kao što Napoleon voli”, kojim se opisuje savršeno tanka palačinka.

Takođe, palačinke možete iskoristiti i tako što ćete od njih napraviti tortu. Da, dobro ste pročitali. Recept za tortu od palačinki nalazi se u nastavku. U pitanju je recept za slanu tortu, mada se po sličnom principu mogu praviti i one slatke… 

Torta od palačinki

Sastojci:
7 palačinki, 100g majoneza, 4 kuvana jajeta, 7 kašika ljutenice, 100g sira, 7 kiselih krastavčića i rukola.

Priprema:
Namažite prvu palačinku majonezom, narendajte sir, pospite parčićima kiselih krastavčića, namažite ljutenicom i stavite drugu palačinku. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite palačinke. Poslednju namažite samo majonezom i zapecite tortu u vreloj rerni (oko 20 minuta). Gotovu tortu od palačinki pospite narendanim kuvanim jajima i ukrasite kiselim krastavčićima i rukolom.