B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Turski kolač sa kafom

autor: Gomex | 24.08.2023
Turski kolač sa kafom

Svojom raznolikošću i bogatom istorijom, turska kuhinja neodoljivo privlači sve one koji tragaju za jedinstvenim ukusima. Međutim, nema ničeg što bi bolje otkrilo srž turske kuhinje od njenih slatkiša. Ovi zalogaji raskošnih ukusa i prefinjenih tekstura nisu samo hrana za telo, već i za dušu.

Jedimo slatko, slatko ćemo i pričati

Osim svoje gastronomske privlačnosti, turske poslastice su i odraz kulturnog nasleđa. Kroz njih se prepliću uticaji mnogih civilizacija koje su ostavile trag na teritoriji današnje Turske - Persijanaca, Rimljana, Arapa... Svaka poslastica nosi tragove ovih uticaja, stvarajući jedinstvenu harmoniju ukusa.

Prolazeći kroz svet turskih poslastica, ne možete a da ne budete zapanjeni raznovrsnošću i dubinom ukusa koje otkrivate. Slatkiši kao što su baklava, ratluk, sekerpare, revani i aşure nose priče koje sežu unazad generacijama, čuvajući tradiciju živom i pružajući nam uvid u dušu turskog naroda.

Turske poslastice su most između prošlosti i sadašnjosti, spoj različitih kultura i simbol gostoljubivosti. Svaka ima svoju priču i simbolizuje različite aspekte turskog društva. Kroz ove slatke zalogaje, možemo bolje razumeti dubinu i raznovrsnost turske kulinarske tradicije.

Turski kolač sa kafom

Sastojci:
Za biskvit: 4 jajeta, 1 šolja (150ml) šećera, 1 šolja ulja, 1 šolja kafe sa mlekom, 25g kakao praha, 2 šolje brašna i 1 prašak za pecivo.
Za krem: 500ml mleka, 5 kašika šećera, 2 kašike gustina, 1 kašika kakao praha i 80g čokolade za kuvanje.
Za dekoraciju: bela ili crna čokolada.

Priprema:
Umutite jaja i šećer, pa dodajte kafu sa mlekom, ulje i kakao. Na kraju dodajte i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sipajte polovinu smese u pleh premazan puterom i posut brašnom, pa kratko zapecite u pećnici zagrejanoj na 180 stepeni. Od mleka, šećera i gustina skuvajte krem, mešajući sve vreme. U dobijeni krem dodajte kakao i čokoladu, pa prohladite. Sipajte krem preko kratko zapečenog biskvita, a preko krema dodajte ostatak smese za biskvit. Pecite 35 minuta. Pečen kolač ohladite i isecite. Dekorišite narendanom belom čokoladom ili otopljenom crnom.