Pitanje porekla piroški nije potpuno jasno i sa sobom nosi mnoštvo teorija. Ipak, ono što je sigurno jeste da ovo jelo datira još iz antičkih vremena, kada su mnoge civilizacije koristile razna testa za pripremu ukusnih zalogaja.
Piroške su posebno poznate u srednjoj i istočnoj Evropi, gde su postale sastavni deo kulturne baštine. Njihova popularnost brzo se proširila među narodima Balkana, Rusije, Ukrajine i Mađarske. Smatra se da su migracije i razmene kulturnih uticaja značajno doprinele širenju ovog recepta.
Sam proces pripreme zahteva veštinu i strpljenje. Osnova je meko testo koje se razvlači u tanke kore, a zatim se puni raznovrsnim filovima. Tradicionalni filovi uključuju krompir, meso, sir, šargarepu i kupus, dok su moderni recepti doneli kombinacije poput spanaća, pečuraka i slatkih varijacija sa voćem i džemom. Svaki region ima svoj jedinstveni način pripreme i omiljene filove, što piroške čini raznovrsnim i prilagodljivim svakom ukusu.
Piroške možete poslužiti kao ukusan doručak, užinu ili brzi ručak. Praktičnost i raznovrsnost koje donose čine ih omiljenim izborom za sve prilike. Iako se recepti mogu razlikovati od regiona do regiona, jedno je sigurno - ljubav i pažnja koja se ulažu u njihovu pripremu daju im poseban šarm.
Sastojci:
500g brašna, 1 kesica suvog kvasca, 1 jaje, 250 ml mleka, 1/2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, oko 1l ulja za prženje.
Za punjenje: 3 kašike pavlake, 3 kašike kečapa, 100g kačkavalja, 100g pilećih grudi.
Priprema:
U toplo mleko staviti šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. U činiju staviti jaje, so, nadošli kvasac i brašno, pa zamesiti meko testo. Testo treba da bude glatko i da se odvoji od posude. Testo ostaviti na toplom mestu da odmori oko 15 minuta. Potom ga premesiti i razvući u pravugaonik. Podeliti na jednake pravougaonike (oko 10 kom). Na svaki od delova naneti malo pavlake i kečapa, pa staviti narendani kačkavalj i pileće grudi. Zatvoriti pirošku, vodeći računa da fil prilikom prženja ne iscuri. Ulje zagrejte, pa piroške pržite na umerenoj temperaturi dok ne porumene. Stavite ih na ubrus kako bi se ocedio višak ulja. Poslužite ih dok su tople.