B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Ananas - egzotično voće idealno za dijetu

autor: Gomex | 02.03.2023
Ananas - egzotično voće idealno za dijetu

Ananas je tropsko voće koje se često koristi za pripremu slatkih, ali i slanih jela. Osim što je ukusan, on sa sobom nosi i niz zdravstvenih koristi koje ga čine vrednim dodatkom vašoj ishrani.

Zašto bi češće trebali da jedemo ananas?

Govorimo o voću koje je bogato vitaminom C, manganom, bakrom, vitaminom B6 i vitaminom B1. Takođe, ono sadrži folnu kiselinu, pantotensku kiselinu, kalcijum, gvožđe, cink i kalijum. U 100 grama ananasa nalazi se samo 50 kalorija, što ga čini savršenim izborom za sve koji paze na liniju.

Ananas obiluje vitaminom C, koji ima ključnu ulogu u jačanju našeg imuniteta i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od različitih bolesti, dok vitamini B kompleksa poboljšavaju rad i funkciju nervnog sistema i doprinose lepšem i zdravijem izgledu kože, kose i noktiju. Ova egzotična voćka sadrži i bromelin, enzim koji pomaže u razgradnji proteina i olakšava varenje. Smatra se da bromelin može pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu, a ovo svojstvo posebno dolazi do izražaja kod bolesti poput artritisa i upalnih bolesti creva.

Flavonoidi koji se nalaze u ananasu su antioksidansi korisni za smanjenje upale u krvnim sudovima i sprečavanje oksidacije holesterola, što će značajno umanjiti rizik od srčanih bolesti. Sveže isceđen sok od ananasa je takođe veoma zdrav, jer pomaže kod groznice i visoke temperature i jača imuni sistem. Pored toga, snižava visok krvni pritisak i otčepljuju krvne sudove, ali i deluje kao diuretik, jer eliminiše višak vode iz organizma. Uz to, sveže ceđeni sokod ananasa čuva kosti od osteoporoze i lomova, pa bi ga trebalo redovno piti.

Ananas - svež ili konzerviran?

Ananas možete jesti svež ili konzerviran, ali svež ananas je najbolji izbor, jer sadrži više hranljivih sastojaka. Ananas možete koristiti za pripremu smutija, salata, umaka, kao i izvrsnih poslastica. Takođe, možete ga dodati u palačinke ili picu i koristiti kao dodatak mesnim jelima. Važno je napomenuti da ananas može sadržati visok procenat šećera, stoga se savetuje umerena konzumacija, naročito ako pokušavate da se rešite suvišnih kilograma. 

Ovaj ukusan i zdrav dodatak vašoj ishrani bogat je hranljivim sastojcima koji vam mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upale u telu, regulaciji telesne težine i smanjenju rizika od srčanih bolesti. Uvrstite ga u svoju ishranu kao deo zdravog načina života, ali ne zaboravite na savet o umerenoj konzumaciji zbog visokog sadržaja šećera. Vlakna kojima je ananas bogat pomoći će vam u održavanju osećaja sitosti i regulaciji telesne mase.