B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li je bundeva voće ili povrće?

autor: Gomex | 05.10.2023
Da li je bundeva voće ili povrće?

Bundeva je u Evropu stigla iz Severne Amerike, gde su je uzgajali još starosedeoci tog kontinenta. Zahvaljujući tome, bundeva je na severnoameričkom geografskom prostoru postala i do danas ostala sastavni deo nacionalnog folklora.

Bundeva kraljica jeseni!

Bundeva predstavlja neizostavan koreografski element događaja koji se posebno u Americi i Kanadi slavi kao Noć veštica. Veštim izdubljivanjem i rezbarenjem tela bundeve dobijaju se određeni zabavni, a u isto vreme pomalo zastrašujući likovi. Paljenjem sveća u udubljenju u noćnim satima se upotpunjuje vizuelni efekat.

Na našim prostorima razne vrste bundeve se gaje takođe vekovima. Neka područja, kao što je Srem, severni Banat i Mačva imaju dugu tradiciju odgajanja ove biljke na velikim površinama za otkup i industrijsku proizvodnju, a ostatak balkanskih sela je gaji za potrebe domaćinstva skoro u svakoj bašti. Od jestivih vrsta bundeve prepoznajemo nekoliko ovalnih sorti i masu izduženih varijanti od kojih je najpoznatija bundeva „tamburica”, koja je dobila ime po svom obliku jer neodoljivo podseća na ovaj instrument. U čast bundeve osnovana je tradicionalna manifestacija „Dani ludaje” u Kikindi, što je takođe veoma rasprostranjen naziv za ovu biljku na teritoriji Vojvodine.

Zdravstvene koristi bundeve

Što se ishrane tiče, bundeva je ukusno i zdravo voće (ili povrće!?). Mnogi ljudi se pitaju da li je bundeva voće ili povrće. Istina je da su svi u pravu, jer bundeva spada u interesantnu grupu biljaka koja se naziva voćno povrće. Ona ima kvalitete i voća i povrća istovremeno. To je čini idealnom za kombinacije sa drugim vrstama voća i povrća. Ima veoma visok sadržaj karotinoida i čuva nas od pojave ćelija raka. Takođe, nas štiti od problema sa bubrezima i oboljenja kardiovaskularnog sistema. Bundeva je niskokalorično voće i povrće i to je čini veoma pogodnom namirnicom za konzumaciju tokom dijeta i različitih režima ishrane. Ima svoju upotrebnu vrednost čak i u kozmetici kako u sirovom obliku tako i prerađena.

U porciji od 100 g bundeve ima samo 1 g proteina. Međutim, u ishrani je odličan je prilog kada je reč o jelima u kojima dominira meso. Osim vode, u sastavu bundeve nalaze se uglavnom ugljeni hidrati, od čega oko polovine šećeri. Ova namirnica sadrži zanemarljive količine masti.

Dakle, iskoristimo sve potencijale ove namirnice, uživajmo u pitama bundevarama, raznim kolačima, dodacima, sosevima i prelivima za meso sa bundevom, sad dok je ima u izobilju.

Bundeva obiluje beta-karotenima. Poremećena apsorpcija masti u crevnom traktu može negativno da utiče i na apsorpciju vitamina A. Beta-karoteni iz bundeve su snažni antioksidanti, i borci protiv slobodnih radikala.

Jedno naučno istraživanje potvrdilo je pozitivan uticaj antioksidanata u prevenciji bolesti koje se povezuju sa starenjem. Bundeva spada u namirnice kojima se pripisuju i anti-kancerogena svojstva.