B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Dinja donosi pravi ukus leta

autor: Gomex | 13.07.2023
Dinja donosi pravi ukus leta

Ovo je vreme kada sveži plodovi raznih vrsta preplavljuju pijace i prodavnice, a bez dileme, jedan od omiljenih je dinja! Ova sočna i osvežavajuća voćka donosi ne samo izvanredan ukus, već i brojne zdravstvene benefite…

Dinja kraljica leta

Dinja je poznata i kao „kraljica leta”. Ima bogatu istoriju uzgoja koja seže hiljadama godina unazad. Poreklom je iz Afrike, ali je zbog svog slatkog ukusa i sočnosti brzo stekla svetsku slavu! Ova voćka je bogata vodom, što je čini savršenom za hidrataciju tokom vrelih letnjih dana. Konzumiranje dinje može biti i ukusan način da nadoknadite izgubljene tečnosti i elektrolite.

Jedna od glavnih prednosti konzumiranja dinje je njen nizak kalorijski sadržaj. Sa svega 30 do 40 kalorija po šolji iseckane dinje, ovo voće je odlično za sve one koji paze na liniju ili žele da održe zdravu telesnu težinu. Pored toga, dinja je bogata vlaknima koja pomažu u regulisanju probave i održavanju zdravog sistema za varenje… Bogata je vitaminima A i C, koji su važni za jačanje imunološkog sistema i održavanje zdrave kože. Vitamin C kojim dinja obiluje je takođe antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, a tu su i drugi vitamini i minerali poput vitamina B6, vitamina K, folne kiseline, kalijuma i magnezijuma.

Kako odabrati dinju?

Kada je u pitanju odabir zrele dinje, tu uglavnom glavnu ulogu igra iskustvo. Obratite pažnju na nekoliko faktora. Prvo proverite miris. Zrela dinja će imati prijatan miris koji se oseća kada prinesete plod nosu. Takođe, možete blago pritisnuti kožu dinje. Ona koja je zrela biće mekša na dodir. Na kraju, obratite pažnju i na boju. Zreli plodovi imaju intenzivnu, bogatu boju, dok su nezrele dinje uglavnom blede. Kod popularne vrste ananas-dinje, zelena boja prožima teksturu kore i kada je potpuno zrela.Uživajte u ovoj ukusnoj voćki tokom letnjih meseci i iskoristite sve njene prednosti za svoje zdravlje i blagostanje.

Dinja sadrži značajne količine likopena, antioksidansa koji se povezuje sa smanjenim rizikom od određenih vrsta karcinoma, kao što su rak prostate i debelog creva. Uz to, likopen igra ulogu i u očuvanju zdravlja srca, smanjenju rizika od srčanih oboljenja i regulisanju krvnog pritiska i mnogih drugih oboljenja.