B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Domaće meso u MAP pakovanju

autor: Gomex | 16.03.2023
Domaće meso u MAP pakovanju

Sve je veća potražnja za svežim, prirodno očuvanim i kvalitetnim prehrambenim proizvodima koji su u toku proizvodnje što je moguće manje fizički i hemijski tretirani. Ovaj trend proizvođačima nameće zadatak da obrate pažnju na usavršavanje metoda prerade koje produžavaju trajanje i koje isključuju veštačke aditive i konzervanse...

Prednosti MAP pakovanja

MAP (Modified Atmosphere Packaging) predstavlja pakovanje u modifikovanoj atmosferi bez menjanja fizičkih i hemijskih svojstava proizvoda. Ovaj proces uključuje potpuno uklanjanje vazduha, posle čega se nastali vakuum popunjava jednim gasom ili unapred definisanom smesom gasova (kiseonik, azot, ugljen-dioksid). Zbog svog svojstva da bitno produžava održivost proizvoda, MAP je u poslednje vreme postao značajna i sve popularnija tehnologija u oblasti pakovanja mesa u maloprodaji.

Boja, oksidativne promene lipida i rast mikroorganizama su najznačajniji kriterijumi za ocenu kvaliteta prilikom skladištenja svežeg mesa. Pakovanje u modifikovanoj atmosferi (MAP) treba da omogući da ne dođe do promene boje i oksidacije lipida mesa, a istovremeno i da uspori rast mikroorganizama odgovornih za kvarenje. U maloprodajnim objektima, kao deo asortimana proizvoda od mesa, zastupljeni su naresci raznih vrsta proizvoda od mesa, poluproizvodi od mesa (ćevapi, sveža kobasica) i sveže meso (svinjsko i juneće).

Kod pakovanja u modifikovanoj atmosferi, osim što dobijamo dva do pet puta duži rok održivosti, čime se smanjuje količina neupotrebljive hrane, proizvođač direktno smanjuje svoje troškove i krajnjem potrošaču isporučuje proizvod koji duže zadržava početni kvalitet - ukus, miris, boju i nutritivnu vrednost, bez ili sa minimalnim dodatkom aditiva, po zahtevima ISO standarda i HACCP sistema.

Svežina, bezbednost i vrhunski kvalitet 

U maloprodajnom sistemu kompanije Gomex, čitav proizvodni i preradni proces distribucije svežeg mesa i prerađevina u MAP pakovanju funkcioniše kao jedan zatvoren krug. Naime, imamo svega nekoliko proverenih dobavljača sa kojima imamo zaključene dugogodišnje ugovore, što nam garantuje da je meso koje stiže u naše preradne kapacitete savršenog kvaliteta i uvek sa domaćih pašnjaka i farmi.

Sam proces obrade mesa se vrši u našem sopstvenom rashladnom centru građenom po najsavremenijim svetskim standardima bezbednosti. Visok kvalitet se uglavnom postiže automatizovanim tehnološkim postupcima. Distribucija do svakog prodajnog objekta se vrši specijalizovanim vozilima iz sopstvenog voznog parka, čime se garantuje poštovanje takozvanog „hladnog lanca”.

Bezbednost mesa izloženog u našim vitrinama je pod konstantnom kontrolom stručnjaka. Kompanija poseduje sopstvene standarde i kontrolne mehanizme kako bi ovaj komplikovan sistem mogao da funkcioniše u svakom kutku naše zemlje u kom poslujemo. Kada je u pitanju prerada i distribucija mesa, za nas imperative predstavljaju: svežina, bezbednost i vrhunski kvalitet.