B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Mala plava bobica kao prirodni eliksir

autor: Gomex | 29.06.2023
Mala plava bobica kao prirodni eliksir

U svetu voća postoje razne vrste koje osvajaju svojim ukusom, mirisom i hranljivim vrednostima, a jedna od onih koje se savršeno uklapaju u ovaj opis svakako je borovnica. Ova prelepa plava bobica ima dugu istoriju koja nas vodi daleko u prošlost hiljadama godina unazad.

Borovnica se prirodno javlja u Severnoj Americi, Evropi i Aziji, a postoji više od 400 vrsta širom sveta. U Sjedinjenim Američkim Državama, ova voćka se već vekovima koristi u ishrani i tradicionalnoj medicini.

Borovnica izvor zdravlja

Kada je reč o nutrijentima, borovnice su pravo blago. One su bogate vitaminima C, K i E, kao i vlaknima, manganom i antioksidansima. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, borovnice pomažu u zaštiti tela od slobodnih radikala koji mogu prouzrokovati oksidativni stres i oštetiti ćelije.

Dokazano je da borovnice smanjuju oštećenja DNK, što između ostalo predstavlja i zaštitu od kancera. Oksidativno oštećenje DNK je svakodnevna pojava u svakom živom biću, a takva oštećenja utiču na starenje našeg organizma. 

Male plave bobice su takođe izuzetno dobar izvor flavonoida. Ovi fitonutrijenti su povezani sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, poboljšanjem funkcije mozga i održavanjem zdravlja očiju. Studije su pokazale da redovna konzumacija borovnica može smanjiti rizik od kognitivnog propadanja povezanog sa starenjem i poboljšati memoriju i koncentraciju. Pored toga, borovnice su odličan saveznik u održavanju zdravlja digestivnog sistema. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, one mogu pomoći u regulaciji probave i sprečavanju problema poput zatvora. Osim toga, borovnice imaju blago diuretičko dejstvo koje pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti u organizmu.

Iskoristite sezonu borovnica

Sezona borovnica je upravo započela, što znači da je sada idealno vreme da uživate u ovoj izvrsnoj voćki. Može se dodati u smutije, voćne salate, jogurte ili jednostavno konzumirati sveža. Ne samo da će vam priuštiti neodoljivu slast, već će i doprineti vašem zdravlju. Birajte zrele borovnice koje su intenzivno plave boje i čvrste teksture. Pre upotrebe, operite ih pažljivo pod mlazom vode, kako biste uklonili sve nečistoće. Ukoliko želite da sačuvate borovnice za kasnije, možete ih zamrznuti i tako im produžiti svežinu.

Da li ste znali da borovnica može da snizi krvni pritisak? U jednoj studiji koja je trajala osam nedelja, osobe sa povišenim krvnim pritiskom konzumirale su 50g borovnice dnevno što je rezultiralo smanjenjem krvnog pritiska od 4-7%.