B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Mandarina sočno rajsko voće

autor: Gomex | 19.10.2023
Mandarina sočno rajsko voće

Mandarina je blizak rođak narandže i pripada grupi citrusa. Slađa je od narandže, ima zasićenu narandžastu boju. Velika prednost ovog voća je njegova lagana kora, koja mandarinu čini odličnom zakuskom tokom dana.

Mada se uglavnom ne zna puno o tome, mandarine su velika i raznolika grupa voća. Njihova veličina može biti u rasponu od „srednjeg jajeta” do ploda veličine grejpa. Takođe, ukus varira zavisno od sorte - klementine su vrlo slatke, dok kod klasične mandarine dominira pomalo kiselkast ukus. 

Zašto treba jesti mandarine?

Mandarina je niskokalorično voće, 100 g ovih citrusa pruža 45 kcal. Prosečno voće zajedno s korom teži oko 100 g. Nakon ljušćenja ostaje 65 g pulpe u kojoj je 29 kalorija.

Sastoji se od 88% vode, zbog čega je preporučuju za dobro hidriranje organizma. Njihov sastav uključuje prvenstveno jednostavne ugljene hidrate u maloj količini (9,3 g / 100 g). Ne bojte se šećera u voću! U mandarinama se šećeri javljaju u kombinaciji sa dijetalnim vlaknima.

Dve veće mandarine pokrivaju dnevne potrebe za vitaminom C. Ovaj vitamin podstiče pravilno funkcionisanje imunog sistema i štiti od oksidativnog stresa. Takođe povećava apsorpciju gvožđa iz hrane. Iz tog razloga, vredi uključiti ovo voće u jelovnik ljudi sa anemijom. Takođe je dragoceni sastojak veganske ishrane, koja obično sadrži manje gvožđa.  

Mandarine takođe obezbeđuju provitamin A, tj. beta-karoten. To je biljna boja koja deluje kao prirodni antioksidans. Provitamin A u telu se pretvara u pravi vitamin A koji je odgovoran za dobar vid. Ovo voće je i izvor kalijuma, koji pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska, podržava funkcije nervnog sistema i kontraktilnost mišića. Ima nizak indeks (IG = 55) i glikemijsko opterećenje (ŁG = 5), tako da mandarine mogu jesti osobe sa dijabetesom tipa II i rezistencijom na insulin. Ovo voće dobro utoljava glad i ne izaziva pad energije.

Ceđenjem ovog agruma se dobija veoma ukusan i aromatičan sok, ali bi bilo dobro mandarinu konzumirati u integralnom obliku jer se ceđenjem gube dragocene vlaknaste materije koje ostanu u pulpi.

Kako da odaberete mandarine

Prilikom kupovine izaberite sjajno, jako narandžasto voće sa intenzivnom aromom. Birajte teške mandarine bez praznog prostora ispod kože (ovo voće će biti suvo). Čuvajte ove plodove na sobnoj temperaturi ili u donjoj posudi frižidera. Pravilnim skladištenjem produžava se njihova svežina do nedelju dana.

Mandarine mogu da pomognu u gubitku viška kilograma povećanjem dnevnog unosa vlakana. Agrumi, uključujući mandarine, obezbeđuju nerastvorljiva vlakna -  onu vrstu koja ne fermentiše u crevima - kao što su celuloza i lignin. Ova vrsta vlakana pojačava osećaj sitosti usporavajući prolazak hrane kroz digestivni trakt. Ovo zauzvrat pomaže u regulisanju prenaglašenog apetita, što može podstaći gubitak viška kilograma.