B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Meso i salata, dva rođena brata

autor: Gomex | 20.04.2023
Meso i salata, dva rođena brata

Meso i salata su jedna od najpopularnijih kombinacija u kulinarstvu, a razlozi za to su mnogobrojni. Ovaj miks savršeno uparuje ukuse i teksture, što je ujedno i razlog zašto se ta kombinacija može naći u gotovo svakom restoranu. Takođe, u tanjiru koji sadrži meso i salatu nalazi se sve što nam je potrebno.

Meso i salata izvot proteina i vitamina

Meso, kao glavni izvor proteina, predstavlja važan sastojak ishrane. Proteini su neophodni za izgradnju i održavanje mišićne mase, kao i za zdravlje čitavog organizma. Takođe, meso je bogato esencijalnim amino-kiselinama koje telo ne može samostalno sintetizovati, a neophodne su za pravilno funkcionisanje mnogih procesa u organizmu.

S druge strane, pogotovo na našim prostorima, salate se često zanemaruju, ali su zapravo veoma značajne za održavanje dobrog zdravlja. Salate su izvor vitamina i minerala koji su prekopotrebni za funkcionisanje organizma. One sadrže antioksidanse koji pomažu u sprečavanju oksidativnog stresa i smanjuju rizik od raznih oboljenja. Kada se meso i salata nalaze u istom obroku, dobijate idealnu ravnotežu nutrijenata. Salate često sadrže puno vlakana koja pomažu u regulaciji probave i održavanju zdrave telesne težine. Uz dodatak proteina iz mesa, ovo je savršena kombinacija za osećaj sitosti i dugotrajnu energiju.

Obrok salata sa mesom 

Ukoliko ste u žurbi, predlažemo vam da komad mesa i povrće koje imate pri ruci brzinski spojite u mesnu obrok salatu. Recepata je mnogo, a vi ćete svakako odabrati onaj koji odgovara vašem ukusu. Kombinacija mesa i salate, osim što je ukusna, pruža mogućnost i za dosta kreativnosti. Možete eksperimentisati sa različitim začinima i marinadama za meso, kao i sa različitim vrstama salata i preliva... Takođe, ova kombinacija se lako može prilagoditi i različitim dijetama i režimima ishrane, kao što su keto ili paleo…

Kada je u pitanju meso, pronađite kvalitetan „izvor”. Ovakvo meso će biti bogatije hranljivim sastojcima, ali nemojte zaboraviti da je jednako važno i pravilno čuvanje i rukovanje mesom kako biste sprečili rizik od pojave bakterija i drugih mikroorganizama. Meso uvek držite u frižideru, odvojeno od drugih namirnica i ne ostavljajte ga predugo pre nego što ga spremite za konzumiranje.

Uz pravilan izbor i pripremu svežih namirnica, meso i salata mogu biti savršena kombinacija za zdrav i ukusan obrok. Neka vam ova kombinacija bude inspiracija za nove recepte i ideje koje će vam pomoći da održite zdravu ishranu i uživate u hrani.