B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Recept za zdrav život potraži u zrnu nara

autor: Gomex | 02.02.2023
Recept za zdrav život potraži u zrnu nara

Iako se u Evropi gaji od davnina, nar zapravo vodi poreklo sa prostora današnjeg Irana. Kao kultivisanu, jestivu, ukrasnu i lekovitu biljku poznavali su je stari Egipćani, Feničani, Grci i Rimljani…

U mnogim kulturama, nar se smatra simbolom plodnosti i besmrtnosti, a u sličnom svojstvu se pojavljuje i u Bibliji. U grčkoj mitologiji, nar se pominje kao plod koji je Herakleu dao snagu. U Egiptu, nar je bio simbol besmrtnosti i boga Rea, dok je u islamskoj kulturi takođe predstavljao simbol plodnosti.

Nar voće koje čuva zdravlje

Radi se o voću sa visokim sadržajem vitamina i minerala. Sadrži vitamine A, C, E i B kompleksa, ali i minerale kao što su magnezijum, kalijum, fosfor i gvožđe. Takođe, ovo voće sadrži antioksidanse, koji štite naše ćelije od oštećenja i pomažu u prevenciji malignih i kardiovaskularnih oboljenja. Pored toga, nar sadrži vlakna koja pomažu zdravlju probavnog trakta. Uključivanjem ove voćke u redovnu ishranu možete ostvariti mnoge zdravstvene benefite i poboljšati svoje opšte zdravlje.

Jedinjenje koje ćete nаći sаmo u nаru nаzivа se punicаlаgin, koji deluje antioksidativno, a pre svega pozitivno na srce i krvne sudove. Ne sаmo dа smаnjuje holesterol, već i snižаvа krvni pritisаk i sprečava nastanak аteroskleroze. Osim toga, postoje istraživanja koja pokazuju dа nar može da inhibirа rаk dojke, rаk prostаte, debelog crevа, leukemiju i dа spreči vаskulаrne promene koje bi podstakle rаst tumorа. Ovi eksperimenti rađeni na životinjama daju nadu stručnjacima da se taj fascinantan anti-kancerogeni efekat nara može primeniti i na ljude.

Zašto treba jesti nar?

Ovo čudotvorno voće koristi se i za lečenje dizenterije, dijareje, hemoroida i protiv crevnih parazita. Takođe, nar se koristi protiv zubnog plaka i protiv oboljenja desni. Naročito je koristan za žene, jer otklanja simptome menopauze, a studije su pokazale i da nar može smanjiti nivo glukoze u krvi, što je odlično za one koji imaju predispozicije da dobiju dijabetes.

Nar se najčešće koristi u svežem obliku, kao i u pripremi sokova, džemova i marmelada. 

Neki ljudi ga jedu sa semenkama, dok drugi preferiraju da ga iscede i popiju sok. Nar se koristi i u kulinarstvu, najčešće dodavanjem u salate, jela od mesa i deserte, ali je i čest sastojak kozmetičkih preparata namenjenih za negu kože.