B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

U čemu se razlikuju breskva i nektarina?

autor: Gomex | 15.06.2023
U čemu se razlikuju breskva i nektarina?

Breskva i nektarina su dve voćke koje nas svojim ukusom i mirisom neodoljivo mame tokom toplih letnjih meseci. Iako su slične po mnogim karakteristikama, ipak postoje suptilne razlike koje ih čine posebnim. 

Istorija breskve i nektarine seže hiljadama godina unazad. Smatra se da je breskva poreklom iz Kine i da se vekovima širila po Aziji. Nešto kasnije je putem trgovačkih ruta stigla do Evrope, gde je bila vrlo cenjena zbog svog slatkog ukusa i sočnosti. Tokom kolonijalnih vremena, breskve su donete i u Ameriku, dok su nektarine rezultat genetske mutacije koja se prvi put javila u Engleskoj, u 17. veku…

Kada je reč o izgledu, najuočljivija razlika je u njihovoj koža. Breskve imaju nešto deblju kožu, prekrivenu finim dlačicama, koje ovom voću pružaju zaštitu od spoljnih uticaja. Sa druge strane, nektarine imaju glatku i sjajnu kožu koja ih čini primamljivim za oko. Ova razlika u teksturi kože uglavnom je prva stvar koju primećujemo kada pravimo izbor između ove dve opcije. Međutim, kada je reč o ukusu, i tu ima određenih razlika… Breskve nas oduševljavaju slatkastm ukusom, sa blagom kiselošću koja dodaje osvežavajuće note, dok su nektarine takođe slatke, ali obično imaju manje kiselosti, što daje nešto drugačiji doživljaj ukusa. 

Breskve i nektarine su nalik bliznakinjama sa ponekom razlikom

Kao što verovatno pretpostavljate, ove voćke su genetski vrlo slične… Nektarina je rezultat prirodne mutacije breskve, koja je izazvala glatku kožu, ali su one nalik bliznakinjama, sa ponekom razlikom. Fascinantno, zar ne?

Pored svojih primamljivih karakteristika, breskve i nektarine su bogate hranljivim sastojcima. Obe voćke su niske kalorijske vrednosti, bogate su vlaknima i podržavaju zdravo varenje. Takođe su bogate vitaminom C koji jača naš imunitet. Osim toga, obe voćke obiluju antioksidansima, veoma korisnim za zaštitu organizma od slobodnih radikala.

Naša preporuka je da breskve i nektarine budu na vrhu vaše liste za kupovinu svežeg voća tokom letnjih meseci. 

Njihova sočnost, slatkast ukus i osvežavajuća aroma učiniće da se osećate kao da je leto u svakom zalogaju. Uživajte u ovim divnim voćkama i iskoristite sve njihove blagodeti za svoje zdravlje i uživanje u letu.