B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Voćna magija crnog grožđa

autor: Gomex | 21.09.2023
Voćna magija crnog grožđa

Ovo voće predstavlja neodoljivu poslasticu i svestran sastojak u kulinarskom svetu. Taj voćni dar prirode dolazi u različitim sortama, a svaka od njih nam nudi svoje karakteristične ukuse i namenu... 

Sorte crnog grožđa

Sorte stonog grožđa su najčešće namenjene konzumaciji u svežem stanju, a najpoznatije među njima uključuju Thompson Seedless, Red Globe i Black Corinth. Crno grožđe u ovoj kategoriji je sočno i slatko, savršeno za grickanje ili dodavanje u voćne salate. S druge strane, vinske sorte su specifično uzgajane za proizvodnju vina. Najpoznatiji predstavnici ove kategorije su Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir. 

Kada je reč o slatkim sortama crnog grožđa, Flame Seedless se izdvaja kao jedna od najslađih. Ovo grožđe je obično crvene do tamnoljubičaste boje i ima bogat, voćni ukus sa notama jagode i grožđa. Savršeno je za poslastice i desertne vinske kombinacije. Kvalitetno crno grožđe ima bogatu, tamnu boju, čvrstu teksturu i sočnost. Kora treba da bude glatka i bez oštećenja, a grožđe bi trebalo da bude čvrsto pričvršćeno za peteljku. Miris treba da bude svež i voćan, bez neugodnih aroma.

Grožđe u kulinarstvu

Preporuke za upotrebu crnog grožđa su neiscrpne i pružaju mnoge mogućnosti za eksperimentisanje u kuhinji. Ovo voće je toliko raznovrsno da se lako prilagođava najrazličitijim jelima. Evo malo inspiracije za sve vas.

Ako želite elegantno predjelo, kombinujte crno grožđe sa sirom i orasima. Kombinacija slatkog i kremastog sira, hrskavih oraha i sočnog grožđa stvoriće harmoniju ukusa i tekstura. Poslužite uz sveži baget ili krekere za još veći užitak.

Ukoliko planirate da spremate crveno meso, kao što su govedina ili jagnjetina, razmislite o uparivanju jela sa čašom vina od crnog grožđa. Na primer, Cabernet Sauvignon, sa svojim dubokim ukusom i tamnom bojom, savršeno će se uklopiti sa mesnim jelima. 

Kada su u pitanju deserti, crno grožđe može značajno doprineti svojom prirodnom slatkoćom i zanimljivim voćnim notama. Sorte kao što su Concord ili Kyoho su posebno slatke i aromatične, što ih čini idealnim izborom za pripremu voćnih kolača, voćnih salata ili dodataka sladoledu

Za lagani, osvežavajući međuobrok ili zdravu užinu, posegnite za sortama crnog grožđa poput Red Globe ili Crimson Seedless. Ove sorte su poznate po svojoj sočnosti i blagom, slatkom ukusu. Samo ih operite i jedite sveže.

Zdravstvene dobrobiti crnog grožđa

Uzmite u obzir da su mogućnosti za kreativno korišćenje crnog grožđa gotovo neograničene. Ovo voće možete koristiti kao dodatak salatama, umacima, marmeladama, ili čak za pripremu voćnih napitaka i koktela. Ne libite se da eksperimentišete i otkrijete nove načine kako da iskoristite čarobno crno grožđe u svojoj kuhinji.

Crno grožđe je izuzetno korisno za zdravlje. Bogato je antioksidansima, uključujući resveratrol, koji može pomoći u zaštiti srca i krvnih sudova. Osim toga, crno grožđe je izvrstan izvor vlakana, vitamina C i K, kao i minerala poput kalijuma i gvožđa.