Paprika se već dugo upotrebljava u svim kuhinjama širom sveta. Teško bi bilo nabrojati sve vrste jela, a posebno sve recepte u kojima se ona pominje.
Maslina leči više od 60 bolesti, a njeni plodovi su prepuni hranljivih sastojaka. Upotreba maslinovog ulja od davnina se smatra osnovom za zdravu ishranu, jer između ostalog sprečava gojaznost, oboljenja srca i dijabetes.
Ona je omiljeni sastojak mnogih specijaliteta. Upotrebljava se za šlag, sladolede i kao dodatak raznim sosovima.
Praznici su vreme porodičnih okupljanja, a ponekad i malih nadmetanja - ko će od članova porodice napraviti najukusnije poslastice.
Reč zdravlje i reč čaj nekako svima logično idu jedna uz drugu. Pokušali smo najznačajnije zdravstvene benefite pijenja čaja da sublimiramo u deset tačaka.
Najstariji zapisi o upotrebi začina su oni biblijski, u kojima se pominju anis, bosiljak, celer, cimet, menta, timijan, šafran... Sve su to začini koji, među mnogim drugim, sada pronalaze mesto u vitrinama i na policama naših kuhinja.
Lista vitamina i minerala koje nam paprika nudi prilično je duga, kao i spisak njenih blagotvornih dejstava. Sadrži vitamine A, B, C i E, a od minerala, ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Ne treba zanemariti ni beta karoten, cink, selen, saharozu, glukozu i folnu kiselinu.
Ajvar je čuveni, potpuno prirodni gastronomski specijalitet raskošnog ukusa. Pravi se od najkvalitetnije crvene pečene paprike. Najčešće korišćen kao namaz ili prilog, ajvar je i izuzetna salata, aromatičan umak i dodatak za puniji ukus različitim jelima.
Karakteristično za strukturu svinjskog karea je da ne sadrži skoro nikakve masnoće, pa ga to čini dobrim i za konzumaciju kada ste na dijeti.
Prisustvo fino usitnjenih kobasica tipa parizer je nepobitna činjenica svakog domaćinstva u okruženju. Da li ste se nekada zapitali zašto.
Zašto ljudi toliko naručuju sok od paradajza kada su u avionu? Na to pitanje su pokušavali da odgovore istraživači Fraunhofer instituta iz Holckirhena kod Minhena. I našli su razloge.
Da li ste pažljivi i pozitivni, verujete li u stare vrednosti, da li ste odlučni i praktični ili nežni ispod maske gorde ličnosti, govori ukus koji birate za svoj omiljeni sladoled.
Pirinač je jedna od najstarijih namirnica, poznata već oko 7000 godina. U Kini su pravljene godišnje svečanosti posvećene pirinču još 2300. godine pre Nove ere. Veruje se da pirinač vodi poreklo iz Indije i sa Tajlanda.
Nutricionisti su nam odavno objasnili koliko je jogurt zdrav i posavetovali da ovu namirnicu koja obiluje vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama uključimo u svakodnevnu ishranu.
U letnjem periodu, kada su spoljašnje temperature izuzetno visoke organizam nema potrebu za velikim energetskim unosom hrane. Tokom leta, nutricionisti preporučuju unos dovojne količine tečnosti i hranu koja se lako vari.
Još od davnina poznato je koliko je sirće blagotvorno, a jabukovo sirće važi za namirnicu koja rešava mnoge tegobe. Sasvim je prirodno i izuzetno delotvorno, mnogi kažu već deset hiljada godina.
Čizkejk je poslastica koja se sastoji od više slojeva. Ima tipičan i prepoznatljiv kiselkasto-slatki ukus, glavni sastojak je fil koji se pravi od krem sira a tipična je i slatka završnica - preliv koji se najčešće pravi od želatiniranog voća.
Pasirani paradajz možete koristiti kao dodatak jelima, ali i kao sok od paradajza! Tu dvostruku ulogu dobio je zahvaljujući svežem domaćem paradajzu koji je osnovni sastojak ovog proizvoda.
Jeste li ikada probali kulen? Probajte pa će vam biti jasno da je sa istim receptom moguće napraviti 1000 različitih kulena. Razlikuju se po ljutini, po sočnosti, po jačini mesa, po dodatim začinima, ponačinima sušenja i sazrevanja...
Svaka torta može izgledati savršeno. Slatki mali trikovi su ti koji će vam i od fijaska napraviti remek delo. Jer, ni najboljim i najiskusnijim poslastičarima sveta ne uspeva uvek da iz prve naprave tortu iz kataloga, ali tada na scenu stupaju sitnice koje će popraviti stvar...