B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Čizkejk ukus koji se pamti!

autor: Gomex | 06.06.2019
Čizkejk ukus koji se pamti!

Čizkejk je poslastica koja se sastoji od više slojeva. Ima tipičan i prepoznatljiv kiselkasto-slatki ukus, glavni sastojak je fil koji se pravi od krem sira a tipična je i slatka završnica - preliv koji se najčešće pravi od želatiniranog voća.

Istorija ove poslastice je veoma duga – čizkejk je postojao još u Antičkoj Grčkoj i Rimu. Sastojci su bili brašno, žito, med i sir, a zapisi navode da su kolačići od sira bili posluženi takmičarima na Prvim olimpijskim igrama u Grčkoj, 776. godine pre nove ere. Recept su preuzeli Rimljani, a kolači čiji je sastojak sir u starom Rimu su se pravili u posebnim prilikama. Kolačići od sira postoje u Italiji i danas, i imaju iste sastojke kao i oni u Rimskom carstvu. Moderan čizkejk nastao je na tlu Amerike i u tesnoj je vezi sa nastankom originalnog tamošnjeg krem sira. Pored krem sira, u pečenim, američkim varijantama sastojci ove poslastice su i jaja i, dodatno, žumanca i razne arome – vanile, badema, citrusa, alkoholnih likera… Varijante preliva su razne – od skromnih do maštovitih kombinacija ukusa. Čizkejk se peče u okruglom kalupu, malo odstoji u rerni i kada se ohladi dodaje se preliv. U Čikagu se u fil od sira dodaje pavlaka, u Filadelfiji fil je blaži i kremastiji i ima voće na vrhu ili preliv od čokolade a čizkejk u Pensilvaniji pravi se na holandski način i koristi se takozvani seoski sir. Najprepoznatljivija i najpopularnija američka verzija čizkejka je nastala u Njujorku, u 19. veku. Ovaj desert u minimalističkom, njujorškom stilu, autentičnog ukusa, ima donju hrskavu koricu od mrvljenog keksa i beličasti središni deo – ispečen ali mekan i kremast, napravljen od krem sira i umućenih žumanaca. Evropske verzije čizkejka razlikuju se i po tome da li se peku ili ne, po vrsti sireva od kojih se prave i po dodacima i prelivima.

U svojim slanim varijantama čizkejk može da sadrži plavi sir, poput gorgonzole (sir sa plesnima) , pečurke, bosiljak, sušeni paradajz, beli luk i vlašac i posebne dodatke kao što je dimljeni losos ili dimljena haringa. Oblik je isti kao i u slatkoj verziji a slani čizkejk je odlično i ukusno toplo predjelo. Ipak, slatke varijante ove poslastice sa dugom istorijom i brojnim verzijama su mnogo poznatije i popularnije. Na vama je da odaberete.