B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Deset razloga za čaj

autor: Gomex | 21.11.2019
Deset razloga za čaj

Reč zdravlje i reč čaj nekako svima logično idu jedna uz drugu. Pokušali smo najznačajnije zdravstvene benefite pijenja čaja da sublimiramo u deset tačaka.

Deset benefita čaja

Zaštita zdravlja mozga - Čaj može biti veoma delotvoran u prevenciji i lečenju neuroloških bolesti, posebno degenerativnih stanja, kao što je slučaj sa Alchajmerovom bolešću. Iako mnogi faktori utiču na zdravlje mozga, polifenoli iz zelenog čaja pomažu u održanju mozga zdravim i sprečavaju poteškoće u pamćenju i učenju.

Zdravlje kostiju - Dokazano je da čaj može poboljšati gustoću koštanog tkiva i apsorpciju minerala, što je posebno značajno u periodu rasta i razvoja dece, a svakodnevna konzumacija čaja odlična je i za osobe starije životne dobi koje pate od osteoporoze.

Veća izdržljivost - Naučnici su ustanovili da katehini (antioksidansi) iz zelenog čaja mogu povećati sportsku izdržljivost i sagorevanje masti, što prilično pomaže i u izgradnji mišićnog tkiva.

Regeneracija pluća - Redovna konzumacija čaja je sjajna i za ublažavanje negativnih uticaja pušenja i čak može pomoći u smanjenju rizika od nastanka raka pluća (što naravno ne znači da uz čaj možete pušiti koliko vam volja).

Prevencija srčanog udara - Čaj može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, a takođe nas može zaštiti i od kardiovaskularnih i degenerativnih bolesti.

Prevencija raka - Antioksidansi iz čaja mogu koristiti u borbi protiv različitih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog creva, kože, pluća, jednjaka, želuca, slepog creva, jetre, štitne žlijezde, jajnika, prostate i usne šupljine. No, nemojte misliti da je čaj čudesni lek protiv raka. Iako su brojna istraživanja pokazala da čaj daje pozitivne rezultate, on sam neće izlečiti rak.

Prevencija gojaznosti - Čaj može pomoći u postizanju i održavanju zdrave telesne težine. Osobe koje svakodnevno konzumiraju čaj imaju manji opseg struka i niži indeks telesne mase. 

Bolja kontrola dijabetesa - Čaj može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Istraživanja su pokazala da zeleni čaj može pomoći dijabetičarima da bolje razgrađuju šećer. Takođe, čajevi mogu pomoći u prevenciji naglih promena u nivou šećera.

Hidratacija tela - Čaj će hidrirati vaše telo, iako sadrži kofein. Nakon kafe je potrebno popiti bar dve čaše vode (jer kafa dehidrira telo), dok sa čajem to nije slučaj.

Prevencija Parkinsonove bolesti - Uz povećanje fizičkih aktivnosti i smanjenje indeksa telesne mase, čaj može pomoći u smanjenju rizika od nastanka Parkinsonove bolesti.

Možda niste znali da je čaj, nakon vode, najšire upotrebljavan napitak na svetu. Veoma je popularan u Kini, Engleskoj, Rusiji i na Bliskom istoku, a osim toga, konzumiranje čaja nosi višestruke koristi za naš organizam.