B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jabukovo sirće daje ukus a blagotvorno deluje na organizam!

autor: Gomex | 20.06.2019
Jabukovo sirće daje ukus a blagotvorno deluje na organizam!

Još od davnina poznato je koliko je sirće blagotvorno, a jabukovo sirće važi za namirnicu koja rešava mnoge tegobe. Sasvim je prirodno i izuzetno delotvorno, mnogi kažu već deset hiljada godina. Smatra se da je još Hipokrat isticao koliko ono blagotvorno deluje na naš organizam.

Jabukovo sirće kao lek

Jabukovo sirće je pre svega prehrambeni proizvod. Sirće spada u neophodne namirnice za ljudsku ishranu bilo da je alkoholno, vinsko ili jabukovo. U ishrani se upotrebljava u salati, kao dodatak kuvanim jelima ili za konzerviranje zimnice. Posebno je predviđeno za pripremu jela od piletine i blagih soseva, kao dodatak ukusima salata od svežeg ili kuvanog povrća, kao i za isticanje ukusa proprženog povrća. Znači, jabukovo sirće koristi se kao i svako drugo sirće s tim što je zdravije od svakog drugog, do te mere da se često upotrebljava kao lek.

Jabukovo sirće ima od svih proizvoda stvorenih na bazi organskih kiselina najvredniije osobine u svom sastavu. Samo jabukovo sirće sadrži spektar materija koje po svojim osobinama predstavljaju prepreku razmnožavanju patogenih bakterija. Jabukovo sirće je veoma rasprostranjeno u ishrani našeg stanovništva.

Najkvalitetnije je sirće od divlje jabuke. Jabukovo sirće je bogato jabučnom kiselinom, koja je prirodna organska materija ali i ostalim materijama koje možemo naći u jabuci. Sadrži aminokiseline, složene ugljene hidrate, enzime, minerale, fosfor, kalijum, bor, kalcijum, sumpor, gvožđe, natrijum, hlor, magnezijum, provitamin A.

Ustanovljena je optimalna doza jabukovog sirćeta koju treba uzeti u toku jednog dana. To je rastvor od 2 kašike sirćeta u mlakoj, prethodno prokuvanoj vodi, uz dodatak dve kašike meda. Ovaj eliksir pomaže kod bolesti grla, kod neuredne probave, slabe cirkulacije i razmene materija u organizmu. Dokazano je i da jabukovo sirće snižava povišeni krvni pritisak i da je odličan saveznik u očuvanju vitke linije.

Jabukovo sirće za mršavljenje

Čaša vode sa par kašika jabukovog  sirćeta koju konzumirate pre svakog obroka može veoma dobro da utiče na vaš metabolizam. Ukoliko ne volite ukus sirćeta u sve možete dodati i kašiku meda. Takođe, možete sirće umešati u ceđeni sok od svežeg voća (bez dodavanja šećera). Međutim, ono što morate znati je da gubljenje na težini nikada ne može da se desi preko noći. Ukoliko bi se ovo desilo onda bi vaše zdravlje bilo veoma ugroženo. Najzdravije mršavljenje je ono od pola kilograma sedmično.