B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jogurt napitak koji čini čuda!

autor: Gomex | 18.07.2019
Jogurt napitak koji čini čuda!

Nutricionisti su nam odavno objasnili koliko je jogurt zdrav i posavetovali da ovu namirnicu koja obiluje vitaminima, mineralima i dobrim bakterijama uključimo u svakodnevnu ishranu. Profesionalni kuvari su ih poslušali i u razne recepte “uključili” jogurt jer “obećava” pikantna a lagana jela...

Jogurt-od frapea do umaka

Jogurt se posebno koristi leti, kad su visoke temperature i kad želudac ne treba opterećivati teškim jelima. On u kuvanju može da zameni pavlaku, pa se preporučuje onima koji vode računa o težini.

Za razne sosove koristi se masni jogurt, a za proje i testa jogurt sa umerenim procentom masti. Osim slanih jela, jogurt se koristi i za pripremu poslastica - od sladoleda, preko voćnih kolača do laganih torti. Jogurt možete koristiti kao osnovu za hladne čorbe kao što je čorba od kapra ili krastavaca, zatim kao osnovu za hladne umake kao što je umak od rena i dresinge koji se svakodnevno upotrebljavaju kod začinjavanja lisnatih i ostalih svežih salata.

Koristite jogurt u istim količinama kao zamenu za majonez ili kiselu pavlaku u umacima i prelivima za salatu, naročito kod recepata koji za cilj imaju smanjenje kalorija. Gušći jogurt iz kojeg je istisnuta surutka možete upotrebiti u mnogim toplim jelima kao dodatak ili zamenu za kiselu pavlaku kod posluživanja mesa, povrća i raznih priloga. Čvrsti, gusti, proceđeni jogurt predstavlja temelj omiljenog grčkog osvežavajućeg jela s krastavcima, zvanog tzatziki. Tečni jogurt možemo upotrebiti u bezbroj varijanti smutija i frapea.

Marinirajte meso jogurtom!

Ako dodate jogurt umesto pavlake u kuvano jelo ono ne sme da prokuva, a ako zagrevate jogurt izbegavajte posuđe od aluminijuma. U jogurtu možete da marinirate belo meso, naročito piletinu koja bi trebala da bude u jogurtu bez ostalih primesa od šest do osam sati. Marinirano pileće meso biće ukusnije i nežnije.

Ako recept ne zahteva termičku obradu, jogurt će dodatno obogatiti jelo jer sadrži žive kulture sa probiotičkim delovanjem. Jogurt pijemo od kada znamo za njega, a to je od razdoblja pre nove ere. Još i danas u Siriji, Libanu, Jordanu i Indiji koriste jogurt za pripremu tradicionalnog hladnog napitka “Lhassi”. Dobija se brzim mešanjem jogurta s vodom.