B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Krekeri i pivo

autor: Gomex | 13.09.2018
Krekeri i pivo

Krekeri su industrijski proizvodi lisnate strukture. Dobijaju se od kiselog testa koje uglavnom sadrži brašno, masnoće, ali i druge sastojke, kao što su so, susam, kim, sir, mak i paprika.

Jedu se najčešće kao slani dezert, a posebno prijaju uz vino, pivo ili neki sok. Mogu da se jedu i sa kavijarom, sirom ili kačkavaljem, a neki ljudi ih upotrebljavaju i kao zamenu za hleb. Krekeri su podesni i za pravljenje mini sendviča, kakvi se često služe na koktelima i prijemima.

Krekeri pojačavaju ukus piva!

Mnogi ljubitelji piva imaju naviku da grickaju nešto slano uz njihov omiljeni napitak. Čest je slučaj da vam konobari u restoranima i kafićima uz pivo serviraju grickalice, jer je tako ukusnije. Važno je da znate da slane grickalice pojačavaju ukuse. So zapravo naglašava prijatnu gorčinu piva. Upravo zato slani krekeri i perece pivo mogu učiniti samo boljim.

Takođe, slane grickalice miksovane uz omiljeno pivo daju toliko potreban kontrast. Različitosti se privlače – pomislite na hladno penušavo pivo i recimo topli, prženi ili pečeni hrskavi kikiriki. Ljudi obožavaju različite ukuse i teksture. Stoga je normalno da uživamo neizmenično u oba ukusa.

Koliko puta vam se desilo da vam ljuta hrana prosto zapali nepca? Tanjir ljutih hrskavih krilaca prosto vapi da se zalije pivom. Gutljaj bilo kog pića će vam olakšati da jedete ljutu hranu, ali ako vam je pivo pri ruci, sigurno ćete posegnuti upravo za njim. Jednostavno govoreći, kombinacija slanih grickalica i piva je najbolje opcija za uživanje. Nema nikakve sumnje da će topla ili hladna, obavezno slana i ponekad začinjena grickalica svako pivo učiniti boljim.

Krekeri kriju tajnu u rupicama

Ako ste mislili da su rupice na krekerima tu samo zarad dekoracije ili iz nekog drugog razloga estetske prirode - varate se! Istina je da se, bez ovih rupica, krekeri uopšte ne bi pravilno ispekli. Naime, prilikom pečenja, ove rupice dozvoljavaju pari da izađe na površinu, što omogućava krekerima da ostanu ravni, a ne da narastu kao neke druge grickalice. Takođe, ove rupice omogućavaju krekerima da budu hrskavi, a i razdaljina između rupica je prava nauka: ako su previše blizu, kreker će biti isuviše tvrd i suv, a ako su predaleko, kreker će se sav iskriviti i izdeformisati.

Verovali ili ne, krekeri se peku na čak 450 stepeni Celzijusa, a u svetu se godišnje proizvede krekera u vrednosti od minimum 20 milijardi dolara.