B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Najkraći put do savršene torte...

autor: Gomex | 18.04.2019
Najkraći put do savršene torte...

Svaka torta može izgledati savršeno. Slatki mali trikovi su ti koji će vam i od fijaska napraviti remek delo. Jer, ni najboljim i najiskusnijim poslastičarima sveta ne uspeva uvek da iz prve naprave tortu iz kataloga, ali tada na scenu stupaju sitnice koje će popraviti stvar...

Kreativnost je ključ svega!

Ako ste i vi jedna od onih osoba koja je napravila savršenu tortu i prilikom pokušaja da je “našminka” dobila proizvod koji je adekvatniji Noći veštica, saveti koji slede su tu da vam budu “kec iz rukava”. Ipak, spremanje torti i kolača treba da bude zabavno, nešto što će vas opustiti, ali i radovati jer ćete poslasticu podeliti s dragim ljudima.

Neuspela glazura idealan je primer da shvatite kako ne mora sve biti kao iz izloga. U slučaju da glazura nije ispala onako kako ste zamislili, postanite kreativni i malo je sredite – koristite voće, ukrase, šlag. Niko neće znati da to nije bila vaša originalna ideja. Kada god je to moguće, sastojci treba da budu sveži i originalni.

Ekstrakt vanile uvek možete imati u ormariću za hitan slučaj, ali ako možete, radije koristite mahunu vanile. Sigurno ćete osetiti razliku u ukusu. Najvažnije od svega je da torta ili kolač bude ukusan.

Ako vam se učini da nije potrebna druga krema ili glazura na kraju, nemojte je ni staviti. Kreativnost je ključ svega. Osim toga, možete na kraju dodati šlag ili neke druge prelive.

Svaki biskvit uvek je bolji ako je sočniji, a to možete postići vrlo lako. Zavisno od vrste kolača, možete pripremiti sirup pa mu dodati alkohol ili sok od limuna. U nekim receptima to može biti mleko s rumom. Jedino je važno da biskvit ili kolač probodete viljuškom na više mesta kako bi upili što više tečnosti.

Ako ne volite preslatke torte i kolače, uvek ih možete ukrasiti voćem ili džemom. Eksperimentišite i doći ćete do svog idealnog recepta, baš onako kako ste i zamišljali.

Okrugle, trouglaste ili pravougaone

Torte mogu biti okrugle, trouglaste ili pravougaone, na sprat ili u raznim maštovitim oblicima. Sve torte dele se na svetle i tamne, što zavisi od dodataka testu - čokolada, kafa i kakao... U svetlim tortama ovih dodataka nema. Tamne torte najčešće se prelivaju tamnom glazurom, dok se svetle prelivaju svetlim prelivom.

Svako testo može se ispeći ucelo, a zatim seći ili se nepečena masa može podeliti na više delova i peći u kalupima iste veličine. Kada se peče ucelo i kasnije seče prvo se mora rashladiti, pa tek onda preseći dugačkim oštrim nožem. Bilo da se peče ucelo ili u delovima, kalup za tortu mora biti namašćen i posut brašnom.