B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Paprika i glavno jelo i salata...

autor: Gomex | 24.10.2019
Paprika i glavno jelo i salata...

Lista vitamina i minerala koje nam paprika nudi prilično je duga, kao i spisak njenih blagotvornih dejstava. Sadrži vitamine A, B, C i E, a od minerala, ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Ne treba zanemariti ni beta karoten, cink, selen, saharozu, glukozu i folnu kiselinu.

Zašto su paprike zdrave?

Paprike su jednostavno čudesan izvor korisnih materija. Pre svega, sadrže kapsaicin, koji plodovima daje ljutinu, a u manjim količinama ga sadrže i paprike koje nisu ljute. Važno je pomenuti da je upravo kapsaicin ta supstanca zbog koje paprike imaju snažna antiseptička dejstva, a on pogoduje i varenju i zdravlju creva, jer ubija bakterije.

Posebno je zanimljivo što paprike pomažu i kod smanjenja bolova (najefikasnije su one ljute). Još jednom je kapsaicin taj kome se pripisuju zasluge, jer je u stanju da blokira prenos bola u nervnom sistemu, pa tako može da ublaži i reumatske tegobe, postoperativne bolove i dr. Iz tog razloga, paprike su pronašle svoju svrhu i u farmaceutskoj industriji. Prisustvo cinka čini da paprike pozitivno utiču na raspoloženje i smanjuju stres, dok vitamin B6 i karoten sprečavaju pojavu bora i omogućuju bolji protok krvi kroz kožu, dajući svoj doprinos mladolikom izgledu.

Zanimljivo je da je to jedna od vrsta povrća sa prilično niskom energetskom vrednošću, što je čini odličnim izborom za dijetalnu ishranu. Kao neverovatan izvor vitamina C, paprike se mogu konzumirati i sa ciljem jačanja imuniteta. Naime, istraživanja su pokazala da paprike sadrže čak pet puta veću koncentraciju ovog vitamina, nego limun i narandže. Značajne količine vitamina B kompleksa takođe su prisutne u paprici, a tu je i vitamin E, poznat kao „antikancerogeni“ vitamin.

Paprike su, takođe, bogate i biljnim vlaknima, što je još jedan od njihovih benefita. Vlakna poboljšavaju metabolizam i doprinose zdravom funkcionisanju tela, zdravom apetitu, probavi, pa i mršavljenju, odnosno održavanju telesne težine.

Paprika vod poreklo iz Centralne i Južne Amerike

Ova, za nas i više nego korisna vrsta povrća, poreklo vodi iz Centralne i Južne Amerike, gde postoje podaci da je uzgajana još pre 3.000 godina. U Evropu su je doneli Španci u XVI veku, dok je kod nas stigla vek kasnije. Najrasprostranjenija sorta na ovom podneblju je „Slonovo uvo“, koja se najviše koristi sirova i pečena, ali i za pripremu ajvara. Osim nje, svoje mesto u tegli zimnice često pronalaze i „Somborka“ i „Babura“.

Barena paprika je sastavni deo kisele zimnice i odlična je salata za hladne zimske dane. Delimična termička obrada prilikom pripreme filetirane paprike ne narušava previše nutritivne vrednosti ovog prebogatog povrća. Pored toga što je odličnog ukusa, salata od filetirane crvene paprike, savršena je dekoracija za mnoge aranžmane zbog intenziteta boje koju paprika zadrži. U zavisnosti od vašeg ukusa, može se kombinovati sa šargarepom, krastavcima, karfiolom i drugim povrćem iz turšije...