B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Praznična torta po meridijanima

autor: Gomex | 05.12.2019
Praznična torta po meridijanima

Praznici su vreme porodičnih okupljanja, a ponekad i malih nadmetanja - ko će od članova porodice napraviti najukusnije poslastice. Ako vam je ponestalo ideja, ove godine donosimo nekoliko predloga po uzoru na stanovnike različitih zemalja, pa uz malo mašte i volje, možda baš vi iznenadite svoju porodicu spektakularnim desertom. Jeste li spremni na izazov?

Božićni deserti u različitim zemljama

U Francuskoj se kao tradicionalni praznični desert pripremaju čokoladne profiterole (les profiteroles au chocolat).U pitanju je klasični desert, koji možete naći na menijima mnogih tamošnjih restorana, a većina Francuza ga sprema za Božić. Radi se o malim kuglicama napravljenim od testa za princes krofne, koje mogu biti punjene kremom ili sladoledom od vanile i prelivene toplim čokoladnim umakom.

Britanci su poznati po spajanju nama nespojivih ukusa, ali „Banoffe“ torta sadrži ukuse koji bi usrećili  mnoge zaljubljenike u poslastice. Za navedenu tortu se smatra da je u Englesku stigla iz Kanade. Torta ima nekoliko slojeva od kojih se ne zna koji je ukusniji.Mrvljeni biskvit ili keks čine bazu torte, svima najdraži karamel umak (toffee) služi kao kremasta podloga, nakon njega slede banane, a na kraju se engleska rapsodija završava šlagom, lagano posutim kafom. 

Sa japanskom božićnom tortom ove godine možete doživeti malo drugačiji božićni duh. Omiljenu poslasticu Japanaca lako je napraviti, jer se sastoji od samo tri komponente: biskvita, jagoda i šlaga. U Japanu je torta poznata pod imenom „kurisumasu keki“, te predstavlja gotovo nepogrešiv izbor za božićna okupljanja, jer je vole svi, bez obzira odakle dolaze i koliko godina imaju.

U Australiji se Božić ne dočekuje uz kamin kuće zatrpane snegom, jer je kod njih u tom periodu leto, pa su im i praznični recepti u skladu sa tim. Glavna baza njihovog prazničnog deserta je sladoled. Iako bi se sladoledna torta našla na popisu najčudnijih božićnih deserata, u Australiji je to sasvim normalno, a osim pomenutog specijaliteta, pripremaju i smrznuti puding u kombinaciji sa voćem. Koji je vaš favorit?

Skandinavska „kransekake“vodi poreklo iz Danske ili Norveške. Ono što impresionira kod ove torte prvenstveno je njena visina. Sastoji se od nekoliko okruglih slojeva biskvita koji se prave od badema, šećera i belanaca, te se slažu jedan na drugi. Neretko ih ima i po 18, no to nije sve. Ono što spaja biskvite je ukusni beli krem, a torta je često ukrašena jestivim božićnim ornamentima.