B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prirodni lek iz kuvanog paradajza

autor: Gomex | 23.05.2019
Prirodni lek iz kuvanog paradajza

Pasirani paradajz možete koristiti kao dodatak jelima, ali i kao sok od paradajza! Tu dvostruku ulogu dobio je zahvaljujući svežem domaćem paradajzu koji je osnovni sastojak ovog proizvoda.

Možete ga koristiti kao dodatak svim kuvanim jelima, a njegova tekstura učiniće da svako jelo bude baš kao po starinskim receptima kada su domaćice veliku pažnju pridavale spremanju pasiranog paradajza...

Prerađeni paradajz-izvor likopena

Pre svega, proizvodi od paradajza oduvek su bili nezaobilazan deo ishrane. Čak su i naučna istraživanja dokazala da prerađeni paradajz sadrži višu koncentraciju likopena od svežeg paradajza.

Paradajz je vrlo pogodan za preradu, a zahvaljujući visokom sadržaju kiselina uspešno se prerađuje na nižim temperaturama. Tokom prerade, hemijski sastav mu se ne menja, a kako se prerada obično odvija u blizini polja gde se paradajz uzgaja, vreme koje protekne od ubiranja plodova do prerade, veoma je kratko. Tako se čuvaju vredni sastojci svežeg paradajza a dobija se dosta ukusniji proizvod. Korišćenjem obrađenog paradajza, maksimalno vam se skraćuje vreme pripremanja jela, a doprinos savršenom ukusu je nemerljiv.

Pasirani paradajz se izdvaja svojim slatkastim ukusom i izrazito crvenom prirodnom bojom boz šećera i vode. Proizveden je posebnim tehnološkim postupkom kojim se čuvaju pektin i celuloza, koji ovom proizvodu daju gustoću. Dobar je kod pripreme supa, soseva, preliva za testeninu, kao i uz pirinač. Inače, paradajz sos je odličan prilog uz različite vrste ćufti, uz barena mesa ili barene krompire, ali u nedostatku svega navedenog, može da vam posluži i kao glavno jelo.

Paradajz-čuvar zdravlja

Osim toga što se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela, paradajz je veoma korisna biljka koju treba uvrstiti u ishranu i ako je potrebno kao prirodni lek za mnoge bolesti i tegobe. Paradajz je bogat vitaminima C, B, K i mineralnim solima kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa i svakako spada u zdravu hranu.

Svakodnevno konzumiranje obrađenog paradajza, smanjuje rizik od mnogih bolesti, pre svega kancera, osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti. Termički obrađen paradajz je čak i delotvorniji od svežeg, jer, kao takav, bogat je izvor antioksidansa i likopena, a za razliku od drugog voća i povrća koji gube vitamine i minerale, ima veću vrednost nakon što bude obrađen.