B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Puna usta finog krema!

autor: Gomex | 19.12.2019
Puna usta finog krema!

Ona je omiljeni sastojak mnogih specijaliteta. Upotrebljava se za šlag, sladolede i kao dodatak raznim sosovima. Ako u receptima naiđete na termin „Chantilly Cream“, znajte da je to ništa drugo nego umućena slatka pavlaka, blago zaslađena i zamirisana vanilom.

U nekim tortama (npr. Švarcvald), preko svakog sloja osnovnog fila, nanosi se sloj slatke pavlake kao kontrast u smislu ukusa, teksture i boje, a sličan koncept koriste i princes krofne. Biskvitnim kolačima koji po prirodi spadaju u suvkaste, kao što je Zebra kolač, veoma prija preliv od meko umućene slatke pavlake. Poznata „Saher“ torta se po pravilu servira sa kuglom slatke pavlake, jer originalna verzija spada u prilično suve. Prava topla čokolada se pravi od tri sastojka - čokolade, slatke pavlake i mleka. 

Pavlaka-slatka ili kisela?

U najvećem broju slučajeva, kad kupite slatku pavlaku u tetrapaku, zateći ćete manje ili više masnoće nakupljene po gornjim ćoškovima. Dok god je ta masnoća meka i glatka, sve je u redu. Nije dobro ako je nagomilana masnoća tvrda (kao puter) i ako je zrnaste teksture. To je znak da je pavlaka prestarila. Prilikom kupovine, moguće je napraviti proveru jednostavnim opipavanjem ćoškova tetrapaka. Očvrsnutu masnoću ćete sigurno prepoznati na pritisak i takvu slatku pavlaku bolje nemojte kupovati, čak i ako je datum u redu.

Neko ko o slatkoj pavlaci ne zna ništa mogao bi se osetiti zbunjeno kad je proba i shvati da uopšte nije slatka, već potpuno neutralna, gotovo kao mleko ili puter. Činjenica da je sama reč „pavlaka“ već bila rezervisana za kiselu pavlaku, ovoj koja se najviše koristi za pripremu poslastica „prilepljen“ je pridev „slatka“. Običaji nalažu da nijedan praznik ne sme proći bez slatkih zalogaja...

Legenda o Pavlovoj torti

Jedna od svakako najpopularnijih poslastica za čiju se pripremu koristi slatka pavlaka je Pavlova torta, o čijem nastanku postoji i zanimljiva priča... Naime, smatra se da je recept osmislio jedan novozelandski ili australijski kuvar u čast legendarne ruske balerine - Ane Pavlove - tokom njene turneje po Australiji i Novom Zelandu dvadesetih godina XX veka. I danas traju rasprave i istraživanja da li je torta Pavlova nastala u Australiji ili na Novom Zelandu. Izvesno je da je to dezert koji je sastavni deo detinjstva mnogih generacija koje su odrastale u pomenutim zemljama, gde Pavlova torta ujedno spada i u red omiljenih poslastica. Ono što je čini posebnom jeste i to što se tradicionalnom receptu uvek može dati lični pečat, kako izborom voća, tako i dodavanjem topinga od karamela, čokolade ili nekim drugim ukusnim sastojkom.