B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Šta znači kad je pirinač dugog zrna?

autor: Gomex | 01.08.2019
Šta znači kad je pirinač dugog zrna?

Pirinač je jedna od najstarijih namirnica, poznata već oko 7000 godina. U Kini su pravljene godišnje svečanosti posvećene pirinču još 2300. godine pre Nove ere. Veruje se da pirinač vodi poreklo iz Indije i sa Tajlanda. 

Pirinač-Sastojak mnogih jela

Pirinač se kuva ili priprema na pari, a sam proces kuvanja zahteva veliku količinu vode. Ponekad se, pre kuvanja, pirinač uprži na kratko, jer se na taj način manje lepi. Pirinač je nezamenjljivi sastojak mnogih supa, čorbi, jela sa povrćem i mesom, sušija i mnogih drugih. U azijskim zemljama gajenje i konzumiranje pirinča je sastavni deo života i kulture.

U mnogim državama su tradicionalna jela upravo na bazi pirinča. Takva je naprimer dobro poznata paelja u Španiji ili punjene paprike i sarme kod nas, koje bi bile nezamislive bez ukusnih zrna.

Pirinač je veoma popularan i u pripremi različitih slatkiša. Ukus mu dolazi do izražaja u kombinacijama sa medom, šećerom i mlekom. Kada se prekuva (ali da se zrna ne raspadaju) dobija se pirinčana kaša. Pirinač ulazi u sastav različitih vrsta pudinga, slatkiša i kremova. Mleko sa pirinčem je popularno ne samo kod nas, već i u mnogim drugim zemljama, poznato pod imenom sutlijaš. U dezerte sa pirinčem mogu se dodavati suvo grožđe i razne druge vrste sušenog voća ili začina, kao što je cimet. Neverovatno je ukusan puding sa pirinčem i bundevom.

Klasifikacija pirinča prema dužini zrna

Mnoge kulture tretiraju pirinač na specijalan način. U Japanu i Indoneziji pirinač ima sopstvenog boga. Kinezi posvećuju jedan ceo dan novogodišnje proslave pirinčanom rodu. U nekim azijskim kulturama se smatra da je pirinač veza između neba i zemlje. U Indiji smatraju da je pirinač važan za potomke i pretke i odatle poreklo vodi običaj da se pirinač baca na svadbama.

Pirinač se obično klasifikuje po dužini zrna. Ono može biti dugačko, srednje ili kratko. Pirinač sa dugim zrnom daje laganu i vazdušastu strukturu, jer se zrna ne lepe. Ova vrsta se često koristi za jela kao što su pilav i gaji se u Arkanzasu, Misisipiju, Misuriju, Luizijani i Teksasu u Americi, kao i na Tajlandu, u Italiji, Španiji i Surinamu.