B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Tajna kulena amblem celog Balkana!

autor: Gomex | 09.05.2019
Tajna kulena amblem celog Balkana!

Jeste li ikada probali kulen? Probajte pa će vam biti jasno da je sa istim receptom moguće napraviti 1000 različitih kulena. Razlikuju se po ljutini, po sočnosti, po jačini mesa, po dodatim začinima, ponačinima sušenja i sazrevanja...

Kulen-poslastica za gurmane!

Po svojoj strukturi i sastavu, kulen je vrsta začinjene kobasice, proizvedene po tradicionalnoj recepturi, od usitnjenog svinjskog mesa. Proizvodi se u Vojvodini i Slavoniji. Meso za kulen je bez većih količina masnoća, a ukus uglavnom dosta ljut. Crvena paprika daje kulenu aromu i boju, dok se od drugih začina koriste crni biber i beli luk. Komadi kulena se suše na dimu posebnih vrsta drveta nekoliko meseci i nakon toga stoje na vazduhu takođe par meseci. Ovaj proces nekada može trajati i do jedne godine.

Kulen ostaje jestiv i tokom naredne godine, do sledećeg leta i predstavlja pravu poslasticu za gurmane. Kao što ga prave od različitog mesa, različitih sastojaka i različito ga začinjavaju, u različitim mestima kulen različito i poslužuju. Nekad se pevalo “mila majko, ne seci nam tanko, već debelo da se najedemo”, pa ga neki i danas režu debelo i okruglo, a neki, smatrajući to razbacivanjem i svetogrđem, vrlo tanko ili na kocke.

Kulen, sir i paprika...

Uz kulen se najčešće služi i neki od sireva. Znalci će odabrati što blaži, kako bi do izražaja došle sve odlike kulena. Nekada je “išao” i uz turšiju, krastavce i papriku, papriku punjenu kupusom, zatim zeleni paradajz i luk. Danas se uz kulen poslužuju i ajvar, zatim ukiseljeni feferoni, mladi luk, sveža paprika ili paradajz.

Kulen je dobar samo ako su ga sva čula puna, ali ne i prepuna, kad nije presnažan i ne “izgori” ni u jednoj od komponenata ukusa i mirisa, nego kad se slanoća i ljutina i ukus i miris zrelog mesa skladno dopunjuju. Tako je i s drugim dodacima, prilozima, jelima i pićem koji se uz kulen iznose na sto.

Nije poznato kada je proizveden prvi kulen i gde geografski tačno, ali je poznato da je nastao u okolnostima u kojima su nastali svi proizvodi od sušenog dimljenog mesa. Razlog za to svakako je sledeći: proces sušenja i dimljenja pokazao se kao odličan za konzerviranje, to jest sušeno i dimljeno meso kulena u tom procesu moglo je da sačuva većinu nutritivnih kvaliteta dajući pri tome mesu kulena karakteristična organoleptička svojstva poput specifične boje, mirisa i ukusa. U prošlosti se po svinji proizvodio samo jedan kulen, a njegova potrošnja bila je povezana sa posebno važnim društvenim i porodičnim događajima kao što su žetva, venčanja, rođenja i krštenja.