B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Unapredi recept

Ledena kafa
autor: Gomex | 30.06.2022

Ledena kafa

Sa porastom temperatura, svi smo u potrazi za nečim što će nas rashladiti i osvežiti, a jedno od definitivno najboljih rešenja jeste ledena kafa. 

Belo meso, pikantno i sočno
autor: Gomex | 16.06.2022

Belo meso, pikantno i sočno

Na našim prostorima, u doba Nemanjića, srpska trpeza je uspešno parirala svetskim kuhinjama, a jedan od zabeleženih specijaliteta bila je sočna piletina u sosu od belog vina, koja se spremala po receptu iz 1196. godine.

Ne baš običan sladoled
autor: Gomex | 02.06.2022

Ne baš običan sladoled

Čokolada, vanila i jagoda neki su od uobičajenih i verovatno najomiljenijih ukusa ledenih poslastica. Međutim, u nekim zemljama u ponudi su i krajnje neobični ukusi sladoleda...

Grčka musaka osvojila svet
autor: Gomex | 19.05.2022

Grčka musaka osvojila svet

Danas ceo svet zna za musaku, a sve je počelo tako što su Englezi taj naziv čuli od Grka, Grci i ostali balkanski narodi ga preuzeli od Turaka, dok su ga Turci pozajmili od Arapa…

Zdravo i kiselo iz tegle
autor: Gomex | 05.05.2022

Zdravo i kiselo iz tegle

Kiseli krastavci nisu samo ukusna salata ili dodatak za sendvič. Obiluju mineralima poput gvožđa, kalijuma, natrijuma i fosfora, kao i vitaminima C, A, B-6, B-12, riboflavinom, niacinom i tiaminom…

Šta poslužiti za uskršnje praznike?
autor: Gomex | 14.04.2022

Šta poslužiti za uskršnje praznike?

 

Hrana je prvenstveno emocija, ugođaj, slavlje i opuštanje sa porodicom i dragim ljudima. Tokom praznika, trpeza je bogata i raznovrsna, a domaćini se trude da svega bude u izobilju…  

Najbolje kombinacije ukusa
autor: Gomex | 31.03.2022

Najbolje kombinacije ukusa

Najveća tajna ukusnog obroka krije se u dobrim kombinacijama. Koje namirnice će u tandemu oduševiti vaše nepce, ali i celokupni organizam saznajte u nastavku…

Kao šlag na tortu
autor: Gomex | 17.03.2022

Kao šlag na tortu

Pripremanje torti i kolača ima dugačku istoriju. Prve pečene poslastice pravljene su od brašna i meda, smesi su često dodavana jaja, mleko ili mast, pa se ona uvećavala prilikom pečenja.

Post jača i duh i telo
autor: Gomex | 03.03.2022

Post jača i duh i telo

Post predstavlja uzdržavanje od hrane (ili od hrane i pića) na određeni vremenski period. Potpuni post podrazumeva potpuno uzdržavanje od jela, dok delimični označava uzdržavanje od određene hrane.

Pančeta, kraljica slanine
autor: Gomex | 17.02.2022

Pančeta, kraljica slanine

Pančeta je naziv dobila po italijanskoj reči “pancia” što znači trbuh. U pitanju je mesni proizvod sa nekoliko regionalnih varijacija.

Sv. Trifun zaštitnik vinogradara
autor: Gomex | 03.02.2022

Sv. Trifun zaštitnik vinogradara

Zimski period je jedini deo godine kada se radovi ne obavljaju u vinogradima, te se na Sv. Trifuna valja izaći u vinograd, orezati bar jedan čokot i zaliti čašom vina...

Šta kulen čini toliko čarobnim?
autor: Gomex | 20.01.2022

Šta kulen čini toliko čarobnim?

Gde i kada je nastao kulen? To je pitanje na koje do sada niko nije mogao sa sigurnošću da odgovori, no sve je više indicija da je prvi primerak ove delicije napravljen baš na ovim prostorima, i to u 16-om veku…

Zašto toliko volimo čokoladu
autor: Gomex | 06.01.2022

Zašto toliko volimo čokoladu

Čokolada nas vraća u detinjstvo. Njenom ukusu je teško odoleti, a pored toga, poznata je i kao namirnica koja pozitivno utiče na naše raspoloženje.

Višnja svevišnja
autor: Gomex | 16.12.2021

Višnja svevišnja

Drvo višnje bilo je poznato i u prilično dalekoj istoriji. Naime, naši preci koji su živeli pre više od dve i po hiljade godina znali su za lekovitost ovog voća. 

Pasulj prepun zdravlja
autor: Gomex | 02.12.2021

Pasulj prepun zdravlja

Naučnici nam otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može smanjiti rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Takođe, pasulj poseduje veliku energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. 

Tuna kao kardio lek
autor: Gomex | 18.11.2021

Tuna kao kardio lek

Pored proteina i zdravih masnoća, tunjevina sadrži mnoštvo minerala i vitamina. Redak je izvor selena koji je snažan antioksidans, kao i vitamina A, i to u visokom procentu. 

Hleb i pecivo kroz istoriju
autor: Gomex | 04.11.2021

Hleb i pecivo kroz istoriju

Hleb prati ishranu čovečanstva od pamtiveka. Donedavno se verovalo da je počeo da se koristi 8000 godina p.n.e. kada se dogodio prelazak sa nomadskog načina života (lov-sakupljanje) na aktivniji (poljoprivreda). 

Okolnosti pod kojima je nastao bešamel sos
autor: Gomex | 21.10.2021

Okolnosti pod kojima je nastao bešamel sos

Ukoliko niste znali, sigurno ste nagađali. Možda zbog tako zvučnog francuskog imena. Bešamel sos nastao je u Francuskoj, za vreme vladavine Luja XIV.

 

Kako je nastala pasta?
autor: Gomex | 07.10.2021

Kako je nastala pasta?

Pasta ili testenina je grupni naziv za sve specijalitete od rezanog ili sušenog testa, pripremljenog od brašna, jaja, soli i vode.

Slaninice moja mila...
autor: Gomex | 23.09.2021

Slaninice moja mila...

Možda niste znali da gotovo polovinu masnoća prisutnih u slanini čine masnoće koje se mogu pronaći i u maslinovom ulju, a za koje se pokazalo da pozitivno utiču na naše zdravlje.