B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Argumentom u korist pirinča

autor: Gomex | 08.01.2021
Argumentom u korist pirinča

Pirinač je najstarija žitarica na planeti koja se gaji već punih 5000 godina i za azijske narode predstavlja osnovnu namirnicu. Ima veoma veliku prehrambenu vrednost i obiluje vitaminima B1, B2 i B6. Pored toga, pirinač je bogat i mineralima - natrujumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i jodom.

Zanimljiva je činjenica da pirinač spada u žitarice koje ne sadrže gluten, te ga mogu slobodno koristiti oni koji su na bezglutenskoj dijeti… Prema rečima stručnjaka, budući da je bogat ugljenim hidratima, pirinač u ljudskom organizmu ima ulogu goriva i potpomaže normalnu funkciju mozga. On ne sadrži štetne masnoće i zbog toga je često deo balansiranih dijeta. Zahvaljujući niskom sadržaju natrijuma, pirinač je idealna namirnica za one koji pate od visokog krvnog pritiska. 

Da li pirinač goji?

Ono što će se mnogi zapitati, pogotovo sada tokom praznika jeste - da li pirinač goji? Ako se borite sa viškom kilograma, možete slobodno konzumirati pirinač. Ova namirnica sadrži 170 kalorija po porciji, što vas sigurno neće učiniti gojaznim. Kao i sa svakom drugom hranom, ukoliko jedete pirinač u neograničenim količinama, to će se odraziti i na brojke na vašoj vagi. Ne preterujte ni u čemu, pa ni u konzumaciji ove žitarice. 

U svetu postoji preko 20.000 različitih vrsta pirinča, a neki od najpopularnijih su beli, žuti i braon. Azijski narodi najviše konzumiraju beli pirinač koji, radi boljeg ukusa, začinjavaju soja ili čili sosom. Brojna jela su rasprostranjena među različitim kulturama i stoga možete spremati kuvani, prženi ili zapečeni pirinač.

Značaj pirinča u ishrani azijskih naroda

U nekim jezicima, reč “jesti“ zapravo znači “jesti prinač“. Pirinač i hrana se u kineskom jeziku obeležavaju istom rečju – “shi fan”, a isti slučaj je i sa tajlandskim jezikom gde se kaže „kin khao“. Na japanskom, pirinač se kaže “gohan”. Ta reč označava i “obrok” iz čega možemo zaključiti koliko im je pirinač bitan.

Poklonici feng-šuija tvrde da pirinač može da vam pomogne da prizovete novac. Po tom verovanju, potrebno je da iz novčanika izvadite račune i razne papiriće (učinite ga urednim), te da potom obavite ritualno čišćenje uz pomoć pirinča i morske soli, koji se sipaju u sve predgrade novčanika. To će u roku od 24 časa pokupiti svu negativnu energiju, tvrde Kinezi.

Pirinčana salata sa pršutom

Sastojci:

250g kuvanog pirinča, 100g pršute, 1 kašika mirođije, biber, so, čeri paradajz, krastavac.

Priprema:

Skuvajte pirinač u posoljenoj vodi. Ocedite ga i dodajte biber. Podelite ga na tri dela. U jedan dodajte mirođiju, isečenu na sitno. U drugi - isečenu pršutu, a treći ostaje bez dodataka.

U sredinu tanjira stavite kalup za salate. Sipajte pirinač sa pršutom i pritisnite dobro. Nakon toga sipajte pirinač sa mirođijom, opet pritisnite i dodajte čist pirinač.

Pritisnite dobro i sklonite kalup. Dekorišite salatu sa čeri paradajzom, krastavcem i pršutom. Pri serviranju je začinite maslinovim uljem i belim balzamiko sirćetom.