Ukoliko želite da impresionirate svoje goste na predstojećoj zabavi ili jednostavno tražite nešto za grickanje što može da se zgotovi brzo i lako, pogačice sa čvarcima su savršen izbor!
Ove pogačice su ukusne, hrskave i punjene bogatim ukusom čvaraka, a uz to su i vrlo jednostavne za pripremu. Savršena su kombinacija slane kore i mekog unutrašnjeg dela, a čvarci im daju poseban ukus i teksturu.
Pogačice sa čvarcima su takođe vrlo zahvalne za eksperimentisanje, te možete isprobati varijante sa različitim vrstama brašna, raznim začinima i prilozima. Mogu se služiti za doručak, ali i kao predjelo ili uz piće. Takođe se lako prilagođavaju različitim prilikama, te su odlične za posluženje na pikniku, zabavi ili umesto kokica uz film…
Bilo da ste iskusni kuvar ili početnik u kuhinji, ove pogačice će vam omogućiti da impresionirate svoje goste sa minimalnim naporom i maksimalnim užitkom.
Sastojci:
1 kockica kvasca, 1 kašičica šećera, 3dl mleka, 1dl vode, 700g brašna, 2 kašičice soli, 1 prašak za pecivo, 2 jajeta, 125g margarina, 300g mlevenih čvaraka i susam po želji.
Priprema:
U mlakoj vodi izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera i ostavite na toplom da nadođe. Polovinu brašna pomešajte sa praškom za pecivo, dodajte celo jaje i žumance, so, mlako mleko, margarin i nadošli kvasac. Dodajte čvarke, pa uz postepeno dodavanje preostalog brašna, umesite glatko testo. Ostavite testo da odmara oko 45 minuta na toplom. Naraslo testo premesite i razvijte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 1cm (možete podeliti testo na dva dela, da bude lakše za razvijanje). Koristite okruglu modlu kako biste pripremljenom testu dali oblik pogačica. Ređajte pogačice u pleh koji nije potrebno premazivati. Viljuškom umutite preostalo belance i premažite pogačice. Možete ih posuti susamom i peći na 200 stepeni dok ne porumene.