B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Čia semenke sastavni deo zdrave kuhinje

autor: Gomex | 03.06.2021
Čia semenke sastavni deo zdrave kuhinje

Čia semenke su danas jedna od najpopularnijih namirnica. Zbog svog lekovitog dejstva i hranljivih vrednosti, kroz istoriju su bile veoma cenjene, što dokazuje i činjenica da su se jedno vreme koristile i kao valuta za plaćanje.

Zašto bi trebalo jesti čia semenke?

Ove semenke se preporučuju svima koji žele da stvore zdrave navike i poboljšaju kvalitet svog života. Ne sadrže šećer i gluten, kao ni okside, ali su bogate antioksidansima, mineralima i prirodnim vlaknima. Prednosti čia semenki uključuju lepši ten, zdraviju kosu, smanjivanje znakova starosti, poboljšanje srčanog i probavnog sistema, jače kosti i mišiće… Čia semenke daju osećaj sitosti i odlična su zamena za grickalice!

Čia se preporučuje kao prevencija kod mnogih bolesti današnjice, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije. Posebno su značajne za sportiste, jer dokazano daju energiju i pomažu kod izdržljivosti. Takođe, čia semenke tope kilograme, jer postižu efekat brže razgradnje masti u telu i daju osećaj sitosti.

Zbog svog neutralnog ukusa, čia semenke možete koristiti kao dodatak mnogim jelima. Koriste se u pripremi testa, peciva ili kolača, a samlevene ih možete potopiti u jogurt ili pudinge. Možete ih jesti za sva tri obroka. Ujutru ih konzumirajte uz šolju jogurta ili kefira, u kombinaciji sa ovsenim pahuljicama ili muslijem, ili ih dodajte tokom pripreme hleba ili sendviča. Za ručak predstavljaju zdravu alternativu prezlama i dobro se slažu sa jelima od mesa. Takođe, odličan su dodatak salatama. Večera predstavlja lagani obrok koji se konzumira najmanje dva sata pre spavanja, te će samlevene čia semenke u kefiru sa voćem predstavljati idealan obrok.

Čia semenke su izuzetno bogate proteinima, što je samo dodatni “plus” svima koji žele pravilno da izgrade mišiće, istope masne naslage i uspostave balans u krvi. Uz kalcijum, vitamin A, fosfor i cink, ove semenke su odlične i za zdravlje i čvrstinu zuba. Konzumiranje čia semenki se ne preporučuje jedino osobama koje imaju visoku koncentraciju triglicerida u krvi, jer može doći do povećanja nivoa triglicerida u organizmu.

Čia na jeziku Maja znači „snaga”. Veruje se da su ove semenke koristili i astečki ratnici u cilju povećanja energije i izdržljivosti. Navodno, samo jedna kašika čia semenki davala im je energiju za 24 časa, zbog čega je važila za neizostavnu namirnicu u periodu ratovanja.

Ćuftice od pasulja sa čiom

Potrebni sastojci za ćuftice:

400g kuvanog pasulja, 30g čia semenki, kora od limuna, 30g crnog luka, 1 čen belog luka, 1 supena kašika suvog peršuna, 1 kašičica sveže iseckanog kvasca ili suvog praška za pecivo, so po ukusu, po 2 prstohvata bibera, aleve paprike, kumina i origana, jedan prstohvat karija i ulje za prženje.

Potrebni sastojci za sos:

200g kiselog ovčijeg mleka, 50g majoneza, sok od pola limuna, 1 kašika čia semenki, 2 kašike susama, so po ukusu, 1 kašika maslinovog ulja, 1 čen belog luka.

Priprema:

Korice limuna i čia semenke sameljite u blenderu. Dodajte oceđen kuvani pasulj, začine, prašak za pecivo ili kvasac, crni i beli luk i meljite dok da dobijete homogenu smesu. Oblikujte oko 12 ćuftica i ostavite 5-10 minuta da čia upije vlagu. Pržite dok ne porumene sa obe strane. Bitno je da temperatura ulja bude visoka. Za sos pomešajte kiselo mleko sa majonezom, sokom od limuna, solju, rendanim belim lukom, čia semenkama maslinovim uljem i zapečenim susamom.