B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li salata može da zameni obrok?

autor: Gomex | 04.03.2021
Da li salata može da zameni obrok?

Grci i Rimljani nisu poznavali klasične obrok salate kakve mi danas volimo, ali su poznavali brojna jela čija su osnova bili bilje, ulje i sirće. Obrok salate se formiraju kao jela lagane pripreme, sastavljena od različitog bilja i ukrašena uljima, sirćetom i začinima. Lako se pripremaju, a još lakše konzumiraju.

Istorija obrok salate

Stari Grci su smatrali da su salate jednostavne za varenje, ne opterećuju naš digestivni trakt i kao takve su pogodne da se jedu na početku obroka. Međutim, dosta medicinskih radnika u to vreme nije odobravalo korišćenje svežeg voća i sirovog povrća u sastavu jela, jer su ih smatrali hladnim sastojcima. Zato im se dodavalo maslinovo ulje ili sirće za koje se verovalo da pripadaju tzv. toplim dodacima jelima čime pospešuju ukus istih.

Poreklo te reči je od starorimske reči herba salata koja u bukvalnom prevodu označava slano bilje.  Obrok salate su se proširile kroz evropski meni počevši od srednjovekovne Španije i renesansne Italije.  U početku se za salate mislilo da su to sva jela sastavljena od svežeg bilja i začinjena solju ili uljima. Kasnije se njihova definicija suzila na sveže kuvano bilje ili sirovo povrće pripremljeno na rimski način.

Predrasude protiv sirovog povrća i svežeg voća su rasle i zelene salate nisu bile servirane na stolovima više klase u tom periodu.

Početkom devetnaestog veka, obrok salate su popularizovane od strane proizvođača dresinga i začina za obrok salate. Kako bi kompanije promovisale svoje proizvode, pravili su brojne recepte za obrok salate.

Obrok salate kao glavno jelo?

Zašto da ne. Danas obrok salate sve više postaju popularne i promovišu se kao lagano jelo sa mnogo različitih ukusa, a malo  kalorija.

Pileća salata

Sastojci:

1 pileće grudi, pola glavice kupusa, 4-5 šargarepa, 400g  pavlake, 100g majoneza, 2 kesice bake rolls-a sa ukusom.

Priprema:

Meso iseckati na kockice, posoliti i dodati vegete pa propržiti na malo ulja. Kupus iseckati što sitnije. Izrendati šargarepe. Na kocke izlomiti bake rolls. Pomešati pavlaku i majonez.

Sve sastojke sjediniti (dodati i malo masnoće na kojoj je meso prženo). Posoliti, dodati vegetu i mirođiju.